Mala miss Amerike - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Mala miss Amerike

Mala miss Amerike

Little Miss Sunshine (2006.)

Fox Searchlight Pictures / Continental film

101 komedija, drama

Režija:           Jonathan Dayton, Valerie Faris

Uloge: Abigail Breslin, Greg Kinnear, Paul Dano, Alan Arkin, Toni Collette, Steve Carell, Marc Turtletaub, Jill Talley

Scenario:        Michael Arndt

Producent/i:   Albert Berger, David T. Friendly, Peter Saraf, Marc Turtletaub, Ron Yerxa

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb
službeni site
trailer

Mala miss Amerike

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.20
135
0.00

Hooverovi - Otac luzer, iscrpljena majka, stric proustolog, djed ovisnik i sin mladi Nietzsche učinit će sve ne bi li njihova Olive postala Mala miss Amerike.

Bračni par Jonathan Dayton i Valerie Faris izgradili su karijeru radeći na inovativnim projektima u različitim medijima. Na MTV-ju su imali zabavnu emisiju 'The Cutting Edge' preko koje su širu javnost upoznali s bendovima poput REM-a i Red Hot Chili Peppersa. Dva Emmyja, devet MTV nagrada i glazbenu nagradu Billboard zaradili su režirajući glazbene spotove i dokumentarne filmove. 'Little Miss Sunshine' je njihov prvi dugometražni igrani film, a nastao je prema, također prvom, scenariju Michaela Arndta. Dosad je nominiran za Oscara u 4 kategorije, među kojima i onu za najbolji film, Američka udruga filmskih producenata proglasila ga je najboljim filmom u 2006. godini, Toni Collette ('Muriel se udaje') bila je nominirana za Zlatni Globus za najbolju žensku ulogu, a američki glumački ceh je za sporedne uloge nominirao Abigail Breslin i Alana Arkina. Sve je to priličan uspjeh za film koji je u proizvodnju krenuo s 8 mil $.

'Pravi gubitnik nije onaj tko ne pobijedi. Gubitnik je onaj tko ni ne pokuša jer se boji da neće pobijediti'. Djed (ovisnik o kokainu i pornografiji).

Upoznajte Hooverove, američku obitelj na rubu živčanog sloma. Glava obitelji je Richard (Greg Kinnear), mlakonja s ambicijom da postane guru literature za samopomoć, majka Sheryl (Toni Colette) je stalno iscrpljena čuvanjem obiteljskih tajni, posebice onih vezanih uz njezinog brata Franka (Steve Carell), suicidalnog sveučilišnog profesora, specijalista za Prousta, kojeg je upravo nogirao ljubavnik. Sedmogodišnja kći Olive (Abigail Breslin) voli 'rainbow obilježja', crvene kaubojke i svoje naočale na granici s 'pepeljarkama', te silno želi postati mala miss Amerike, a brat Dwayne (Paul Dano) je bijesni pubertetlija, ljubitelj Nietzschea i daltonist koji želi postati pilot američkog zrakoplovstva.

Djed (Alan Arkin) je posebna priča, njega su izbacili iz staračkog doma zbog šmrkanja heroina. Premda baš i ne vjeruju u Olivinu pobjedu, Hooverovi se ukrcaju u isluženi žuti minibus i kreću na trodnevno putovanje prema nemilosrdnom izboru ljepote Little Miss Sunshine u Kaliforniji, gdje će Olive pokazati, ili točnije, zaprepastiti publiku točkom koju je mjesecima uvježbavala s djedom.

Na recenzentskim siteovima 'Mala miss Amerike' postala je 'Mala miss Kritike'. Hollywood Reporter piše: 'Pametna mješavina srca i farse. Jedan od onih filmova za koje smo mislili da su davno izumrli', a film hvali i Jurica Pavičić (Jutarnji): 'Bez eksploatacijskih dosjetki i vulgarnog humora, s fino nijansiranim likovima i tragikomičnim situacijama, debitantsko ostvarenje Jonathana Daytona i Valerie Faris oda je ljudima koji se ponekad ne mogu, a ponekad i ne žele uključiti u utrku za američkim snom'.

p.h.