Provala - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Provala

Provala

Breaking and Entering (2006.)

Buena Vista International / Continental film

119' drama, romansa

Režija:           Anthony Minghella

Uloge: Jude Law, Juliette Binoche, Martin Freeman, Vera Farmiga, Ray Winstone, Robin Wright Penn, Ray Winstone, Poppy Rogers, Rafi Gavron, Juliet Stevenson

Scenario:        Anthony Minghella

Producent/i:   Sydney Pollack, Anthony Minghella, Timothy Bricknell

Zemlja:          SAD, Velika Britanija

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Provala

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.96
24
0.00

Jude Law je uspješni arhitekt a Juliette Binoche bosanska izbjeglica u romantičnoj drami Anthonyja Minghelle o klasnom sukobu koji završi u romansi.

Will Francis (Jude Law) bavi se pejzažnom arhitekturom i zajedno s partnerom Sandyjem (Martin Freeman) radi na revitalizaciji King's Crossa, londonskog područja kojeg sve više naseljavaju imigranti. Pun entuzijazma, odlučuje u taj 'opasan' kraj smjestiti urede tvrtke. Uskoro banda predvođena bosanskim tinejdžerom Mirom (Rafi Gavron) provaljuje u urede i krade opremu. Sumnja pada na afričke čistače, što ljuti Sandyja koji je zaljubljen u jednu radnicu. Poslije druge provale, Will odluči sam stražariti noću, a zbog toga zanemaruje obitelj koja je u krizi, pa njegova švedska djevojka Liv (Robin Wright Penn) ostaje sama kod kuće s problematičnom i opsesivnom kćerkom Beom (Poppy Rogers).

Dok stražari, Will razvija neobičnu vezu s rumunjskom prostitutkom Oanom. Jedne noći Will primjećuje Miru i daje se u potjeru za njim, te ga slijedi do stana u kojem živi s majkom Amirom (Juliette Binoche). Da bi dalje istražio provalu, Will se upoznaje s Amirom koja radi kao krojačica te se sprijateljuje s njom a uskoro započinje i vezu. No Amira će uskoro saznati koji su pravi Willovi motivi...

Poslije svojih velikih produkcija ('Engleski pacijent', 'Talentirani gospodin Ripley') koje je radio prema tuđem scenariju, Minghella je snimio film prema svom scenariju, prvi put nakon svog debitantskog filma 'Truly, Madly, Deeply'. Minghellu očito zanima London i način na koji se on suočava sa sve brojnijim useljenicima a kritičari mu zamjeraju da je 'imao previše toga na umu' (Time), te da se drama čini umjetnom i nategnutom a likovi nelogičnim.

Liberalni angažman Minghelle vidljiv je u multikulturalnoj tematici filma a i u čestom filozofiranju likova, zbog čega je film dobio oprečne reakcije. Ipak, Kirk Honeycutt (The Hollywood Reporter) ističe da Minghella 'ne daje lake odgovore niti sudi svojim likovima', a 'glumci daje dobre potrete izgubljenih ljudi', a Paul Arendt (BBC) sažima film kao 'Romea i Juliju u klasnom ratu' no vidi problem u tome da je teško suosjećati sa likom Judea Lawa koji je 'zgodan, bogat i ševi Juliette Binoche' te da 'iako je pametno napisan i od društvene važnosti, teško da može zagrijati srca publike'.
Svi se slažu da je, kao i obično, Juliette Binoche odlična a pohvaljena je i poetična glazba grupe Underground i Gabriela Yareda.

s.p.