Impuls - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Impuls

Impuls

Pulse (2006.)

Dimension Films (The Weinstein Company) / UCD

87` horor, triler

Režija:           Jim Sonzero

Uloge: Kristen Bell, Christina Milian, Ian Somerhalder, Steve Talley, Rick Gonzalez, Samm Levine, Jonathan Tucker

Scenario:        Ray Wright, Wes Craven

Producent/i:   Mike Leahy, Joel Soisson, Anant Singh, Brian Cox (VI)

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Impuls

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.10
10
0.00

Nešto nas čudno vreba s interneta i iz mobitela. U trenutku dok ovo čitate, možda ste već zaraženi... Bu!

Što ako je naša tehnologija uspostavila kontakt s drugim svijetom gdje žive bića koja istu tu tehnologiju koriste kao prolaz u naš svijet? Što ako ta bića nisu nimalo dobronamjerna? I što ako oni žele jednu stvar koju mi imamo, a oni ne…?

Mattie (Kristen Bell) je studentica čiji bivši dečko nakon razdoblja depresije počinjava samoubojstvo. Čini se da je njegova depresija povezana s neobičnim kompjuterskim programom kojim se bavio, a koji nastavlja raditi čak i kada je kompjuter isključen iz struje. Istražujući njegovu smrt, Mattie i njezini prijatelji postaju svjedocima neobjašnjivih prizora, a ljudi oko njih počinju umirati bizarnim smrtima.  

Ovaj redateljski debi Jima Sonzera remake je cijenjenog japanskog horora `Kairo` Kiyoshija Kurosawe (koji btw nema nikakvih rodbinskih veza s prezimenjakom mu Akirom). Kurosawin original shvaćen je kao metafora na suvremeno japansko društvo, osobito na dva njegova vrlo aktualna problema – sve učestalija samoubojstva i hikikomori. Potonji je fenomen karakterističan za japansko društvo, a povezuje se uz adolescente koji, zbog različitih socijalnih ili osobnih razloga, traže maksimalnu izolaciju od obitelji i društva, zatvarajući se u svoje sobe u periodima od nekoliko mjeseci, pa čak i nekoliko godina.

Iako je koscenarist američkog remakea otac Freddyja Kruegera, Wes Craven (čiji najpoznatiji radovi iz 70ih i 80ih imaju vrlo osviješten kritičan odnos prema društvu, kao npr. `The Last House On The Left` ili `The Hills Have Eyes`), sudeći prema recenzijama Sonzerov film nije postigao kompleksnost Kurosawina filma. Ethan Alter iz Film Journal Internationala zamjerio mu je što je `tematski podtekst originala zamijenio jeftinim zastrašivanjem`, a većina kritičara na RottenTomatoesu misli isto. Pohvaljeni su vizualni izgled i poneka strašna scena.