Ubrzanje - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ubrzanje

Ubrzanje

Crank (2006.)

Lionsgate

83' akcija, komedija, triler

Režija:           Mark Neveldine, Brian Taylor

Uloge: Jason Statham, Amy Smart, Jose Pablo Cantillo, Efren Ramirez, Dwight Yoakam, Carlos Sanz, Jay Xcala, Keone Young, David Brown, Reno Wilson

Scenario:        Mark Neveldine, Brian Taylor

Producent/i:   Tom Rosenberg, Gary Lucchesi, Richard S. Wright, Skip Williamson, Michael Davis

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Ubrzanje

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.75
52
0.00

Plaćeni ubojica je pun ubojitog otrova i da preživi treba mu puno adrenalina. Koliko, doktore? Pa, prepisao bi mu najmanje 80 minuta krvave akcije.

Današnji akcijski filmovi oslanjaju se na što kreativnije priče za dizanje napetosti u kojima glavni lik umire ako prestane pričati na mobitel ('Telefonska govornica'), voziti bus ('Brzina') ili izvršavati neku drugu naredbu. Scenaristi i redatelji filma 'Ubrzanje', debitanti Mark Neveldine i Brian Taylor i ističu 'Brzinu' kao uzor, samo što ovaj put u stalnom pokretu mora biti čovjek a ne autobus a njihova želja je da film bude napet poput kompjutorske igre. I ovaj film ima ideju kako dizati napetost gledatelja a ideja se sastoji od neprestane akcije od koje srce doslovno treba ići brže, i za glavnog junaka a i za publiku.

Chev Chelios (Jason Stratham) je vrhunski plaćeni ubojica koji radi za mafiju a planira napustiti svoj posao i biti s djevojkom Eve (Amy Smart) koja ni ne zna za njegovu 'karijeru'. No, javljaju mu da mu je u tijelo ubrizgan 'pekinški koktel', smrtonosni otrov kojeg može neutralizirati samo stalno strujanje adrenalina kojim se ubrzava rad srca jer ako mu srce uspori, sigurno umire. Dok traži svog neprijatelja Veronu (Jose Pablo Cantillo) koji ga je otrovao, Chev traži i protuotrov i uklanja sve koji mu staju na put...

Okrutno nasilje i perverzni humor nisu po svačijem ukusu pa se film neće svidjeti gledateljima finijeg želuca. Naime, to što Chev divlja i razbija po Los Angelesu nije mu dosta da povisi adrenalin pa se koristi Red Bullom, injekcijama, bolničkim defibrilatorom za oživljavanjem, lizanjem kokaina s poda a i napastvovanjem svoje cure Eve. Film se nije svidio ni finim kritičarima pa tako New York Times ne voli 'histerični rad kamere' i krvave fore kojima film obiluje no Variety preporučuje film fanovima Jasona Stathama i ljubiteljima niskobudžetne zafrkancije.

s.p.