Najluđi radio show - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Najluđi radio show

Najluđi radio show

A Prairie Home Companion (2006.)

Picturehouse / Discovery film i video

105' komedija, drama, glazbeni

Režija:           Robert Altman

Uloge: Woody Harrelson, Tommy Lee Jones, Garrison Keillor, Kevin Kline, Lindsay Lohan, Virginia Madsen, John C. Reilly, Maya Rudolph, Meryl Streep, Lily Tomlin

Scenario:        Garrison Keillor

Producent/i:   Robert Altman, Wren Arthur, Joshua Astrachan, Tony Judge, David Levy

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Najluđi radio show

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.00
14
0.00

Posljednji film Roberta Altmana još jedna je njegova priča iz svijeta umjetnosti, s puno likova koje tumače najveći američki glumci (Streep, Kline).

Ovaj glazbeni film zasnovan je na istoimenoj američkoj radijskoj emisiji koju vodi Garrison Keillor, ujedno scenarist i jedan od glumaca u filmu u kojem glumi autobiografski lik, radijsku zvijezdu GK-a. Ipak, s pričom filma ne upoznaje nas on nego je narator Guy Noir (Kevin Kline), bivši detektiv koji je sada zadužen za osiguranje a baš njega posjećuje zagonetna plavuša anđeoskog izgleda (Virginia Madsen). Novi vlasnik (Tommy Lee Jones) kupuje kazalište Fitzgerald i planira ga srušiti a budući se u njemu prikazuje radijski show GK-a (Garrison Keillor), GK mora pripremiti izvedbu za posljednje emitiranje. Show spremaju razni izvođači, sestre Rhonda i Yolanda Johnson (Lily Tomlin i Meryl Streep), mlada pjesnikinja i Yolandina kći Lola koja je opsjednuta samoubojstvom (Lindsay Lohan), duo raspjevanih kauboja (Woody Harrelson i John C. Reilly) i ostali....

Staro je pravilo da najveći redatelji ne dobivaju Oscare (Scorsese) ili ih dobivaju prekasno, kad su na samrti (Hitchcock) a to se desilo i Robertu Altmanu – primio je Oscara za životno djelo tek u ožujku 2006. te ga je smrt preduhitrila u snimanju novih filmova i primanju 'pravih' a ne počasnih Oscara. Smrt je i jedan od motiva u njegovom  posljednjem filmu, 'A Prairie Home Companionu' a film je začet Altmanovom idejom da snimi film o radijskom showu. Budući da Garrison Keillor već 30 godina održava svoj popularni show A Prairie Home Companion a tu je i omiljena country glazba ('Nashville'!), Altman je odlučio da snimi fikcionalan film na tu temu pa je angažirao Keillora da napiše scenarij i odglumi lik GK-a (ime lika su ujedno i inicijali Garrisona Keillora!). Dok je Keillor prirodno mogao odglumiti lik kojeg je kreirao i koji je rađen prema njemu, glumci su  poslije kratkih priprema (neki za samo tri dana!) morali naučiti i pjevati a opet se iskazala i Altmanova vještina rada s glumcima u koje ima veliko povjerenje. Altman voli snimati s pokretnom kamerom koju glumci stoga ni ne primjećuju kada nastupaju pa je tako i ovaj put postignut prirodan ugođaj i za glumce i za publiku.
Kritika je primila film vrlo povoljno, još dok nije ni mogla znati da je to posljednji film velikog majstora. Ebert smatra film simpatičnim, 'tako jednostavnim i tako dubokim', Todd McCarthy s Varietyja primjećuje da Altmanu još uvijek dobro ide rekonstrukcija umjetničkog svijeta, nakon što je to učinio sa svijetom 'slikarstva, filma, countryja, jazza i plesa'. Kritičar Rolling Stonea odaje priznanje redatelju i glumcima, pa čak hvali i nastup Lindsay Lohan, iz koje je 'redatelj izvukao ono najbolje' a zanimljivo je i da New York Times, iako ovaj Altmanov film procjenjuje kao 'film koji nije savršen', zaključuje da je 'jednostavno predivan'.

s.p.