Slagalica strave 3 - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Slagalica strave 3

Slagalica strave 3

Saw 3 (2006.)

Lionsgate / Discovery film i video

107` horor, triler

Režija:           Darren Lynn Bousman

Uloge: Tobin Bell, Shawnee Smith, Angus MacFadyen, Bahar Soomekh, Dina Meyer

Scenario:        Leigh Whannell

Producent/i:   Leigh Whannell, James Wan, Stacey Testro

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Slagalica strave 3

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.38
53
0.00

Kako to i biva s nastavcima, priča je zamršenija, ubojstva krvavija, a kritike sve gore i gore. No, fanovi su opet zadovoljni.

Pred dvije godine James Wan snimio je niskobudžetni horor `Slagalica strave` koji je udahnuo život već posustalom žanru slashera. Iako se priča vrtjela oko isfuranog motiva serijskog ubojice, Wan je gradio zaplet oko moralno i etičko dvojbenih situacija čime su likovi dobili na kredibilitetu, a situacija na težini. Komercijalni uspjeh filma omogućio je snimanje nastavka koji, iako nešto slabiji od originala, zadržava sličan koncept, ali odlazi još dalje, posebno u prizorima mučenja.

Trojka se navodno šest puta vraćala s predikatom NC-17 iz MPAAinog ureda, dok je sedmi put napokon zaslužila R. No, to ne znači da filmu nedostaje stravičnih prizora. Rob Nelson iz Village Voicea nazvao ga je `najkrvavijim filmom o mučenjima iz ere rata u Iraku, čije žrtve ne uključuju Isusa iz Nazareta`.

Ni ostale kritike nisu ništa blistavije, no raji se generalno svidio film jer je na američkom box-officeu zaradio više nego solidnih 78 milijuna dolara. Inače, u ovome filmu Amanda (Shawnee Smith), jedina koja je preživjela oba filma, sada postaje Jigsawova naučnica i nastavlja njegovu bolesnu igru. Priča se vrti oko dvoje likova – Lynn, doktorice u nesretnome braku i Jeffa, čovjeka koji se ne može suočiti sa smrću svoga sina kojega je zgazio pijani vozač.

Doktorica je zaglavljena u već viđenu masku za glavu koja je ovoga puta povezana sa srcem umirućeg Jigsawa. Ukoliko on umre, maska će se zaklopiti, a doktoričin zadatak je održavati ga na životu ukoliko želi preživjeti. U međuvremenu, Jeff se mora suočiti sa svim ljudima koji imaju veze s nepravedno laganom kaznom koju je dobio pijani vozač-ubojica, i na njemu je da odluči hoće li se osvetiti ili će oprostiti.

Film je imao zanimlivu (bizarnu?) reklamnu kampanju. Naime, Tobin Bell (Jigsaw) donirao je nešto svoje krvi koja se zatim miješala sa crvenom bojom, da bi se napravilo tisuću postera koji su se zatim prodavali po 20 dolara svaki. Prvi je print potpisala cijela ekipa ispred i iza kamere i kasnije je prodan na aukciji. Akcija je organizirana u suradnji s Američkim Crvenim križem i svi su novci otišli u dobrotvorne svrhe.