Replikant - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Replikant

Replikant

A Scanner Darkly (2006.)

Warner Independent Pictures / Continental film

100' ZF, triler, misterija

Režija:           Richard Linklater

Uloge: Keanu Reeves, Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder, Rory Cochrane, Mitch Baker, Steven Chester Prince, Natasha Valdez

Scenario:        Richard Linklater

Producent/i:   Steven Soderbergh, George Clooney, Ben Cosgrove, Jennifer Fox, John Sloss

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Replikant

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.92
12
0.00

Christiana 31.01.2007 Ocjena recenzije : 5.0

Ne drogirajte se, djeco...

...ako ništa drugo, a ono barem u inat korporacijskim gadovima koji se iza dobročiniteljskog paravana bogate na vašim džepovima i zdravlju!
Phillip K. Dick je svojim romanom "A Scanner Darkly" ciljao na hommage svojim pajdašima narkomanima, koji se, za razliku od njega, nisu spasili smrti ili - što je još gore - vegetiranja. Richard Linklater je, vjerujem, ciljao na hommage Phillipu K. Dicku i napravio odličan posao. "A Scanner Darkly" nije mu poslužio samo kao predložak za film. Linklater je Dickov tekst vizualizirao s minimalnim preinakama (htjeli-ne htjeli, neke su preinake naprosto nužne pri adaptaciji literarnog djela) i što je najvažnije - zadržao njegov duh: duh izgubljenosti umova razorenih drogom, duh okrutne narko mašinerije i duh podjednako okrutne "prave strane" zakona. Činjenica da je priča smještena u budućnost ("seven years from now" - dakle, sedam godina od bilo kojeg trenutka u kojem gledate film), samo govori u prilog njenoj univerzalnosti.
Sklona sam vjerovati da su narkomanske sličnosti između protagonista i glumaca koji su ih utjelovili - namjerne - i pun su pogodak. Iako bih Winonu Ryder možda zamijenila Angelinom Jolie, nije neophodno, jer se u principu sasvim dobro snašla uz fenomenalne Roberta Downeya Jr., Woodyja Harrelsona i prilično dobrog Keanua Reevesa (iako znam da on može bolje, jer je bolje već uradio u "The Last Time I Commited Suicide").
Ipak, možda najveću čar i privlačnost ovom filmu daje animacija, dodana nakon što je film snimljen i rađena pune dvije godine. Netko se možda pita čemu tolika muka, kad je potreba za specijalnim efektima bila minimalna? Tko zna, možda ljudi navučeni na Supstanciju D svijet vide takvim. Pa pogledajmo ga i mi. Možda nam pomogne da naučimo nešto i o svome svijetu, jer Phillip Kindred Dick nije pisao futurističke nebuloze, već o sadašnjosti smještenoj u budućnost.

P.S. Apeliram na hrvatske prevodioce da prvo pogledaju film i tek potom mu prevedu naslov.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

BOBI 27.12.2006 Ocjena recenzije : 4.0

Vizualnost na vrhuncu!

Richard Linklater je zanimljiv redatelj koji se često zabavlja posebno na vizualnosti filma (kao što smo mogli vidjeti u "Waking Life"), on je napokon svoje znanje u režiji odlučio spojiti sa jednim od romana genijalca Philipa K. Dicka.

Zaista fascinantna režija i fenomenalna atmosfera doslovce čine ovaj film. Nebi mogao zamisliti sebe oduševljenog kada bi gledao običan film, a ne onakav kakav je napravljen (animirani). Glumci su sjajno odigrali svoje uloge i rekao bi da su za ovaj film bili full raspoloženi i odigrali su jedne od uloga koje će im obilježiti karijere. Odlična muzika gledatelja čini još više NUMB i moram izdvojiti scenu zadnjeg dana na poslu lika kojeg glumi Keanu Reeves, gdje je po meni tom scenom Linklater opravdao da je zasigurno jedan od zanimljivijih redatelja u Americi.

Film možda gubi ritam negdje u sredini pa to snižava ocjenu, ali bi preporučio ljubiteljima Philipa K. Dicka da film "A Scanner Darkly" pogledaju što prije jer neće biti razočarani.
ocjena filma: 4

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: