Čovjek od pruća - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Čovjek od pruća

Čovjek od pruća

The Wicker Man (2006.)

Warner Bros. / UCD

102' horor, triler, misterija

Režija:           Neil LaBute

Uloge: Nicolas Cage, Ellen Burstyn, Kate Beahan, Frances Conroy, Molly Parker, Leelee Sobieski, Diane Delano, Michael Wiseman, Erika-Shaye Gair, Christa Campbell

Scenario:        Neil LaBute, Anthony Shaffer

Producent/i:   Nicolas Cage, Randall Emmett, Norman Golightly, Avi Lerner, Joanne Sellar

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Čovjek od pruća

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.05
22
0.00

Cage je murjak s misijom na otoku kojim vladaju žene. I ne samo da vladaju, već muškarcima režu jezike. Variety preporuča film ljubiteljima visokog campa.

'Wicker Man' redatelja i scenarista Neila LaButea ('The Shape Of Things') remake je istoimenog britanskog horor trilera Robina Hardya iz 1973. Original s Christopherom Leejem u naslovnoj ulozi 2004. je imenovan šestim najboljim britanskim filmom svih vremena prema izboru Total Filma. LaBute je ulogu policajca koji dolazi na tajanstveni otok Summersisle obavijen velom tajni i opleten mrežom seksualnih rituala i žrtvovanja povjerio čovjeku s tisuću (kažu istih) lica - Nicholasu Cageu, a u ulozi otočke matrijarhe našla se Ellen Burstyn ('The Fountain', 'Rekvijem za snove'). Lyncholjupci će se razveseliti činjenicom da je muziku za film komponirao Angelo Badalamenti.

Patrolirajući kalifornijskom auto cestom, policajac Edward Malus (Nicolas Cage) slučajno postane svjedok stravičnog sudara u kojem mala djevojčica i njena majka ostanu prikliještene u automobilu koji eksplodira. Shrvan osjećajem krivnje što ih nije uspio spasiti, Malus utapa tugu u velikim količinama tableta. No, ubrzo mu se ukaže prilika da sve popravi. Prima očajničko pismo svoje bivše djevojke Willlow (Kate Beahan) koja živi miljama daleko na usamljenom otoku Summersisle, ženskoj komuni na sjeverozapadu Pacifika. Edwardsovoj je 'bivšoj' pod nerazjašnjenim okolnostima nestala kći Rowan, pa se on, želeći životu pridati neki smisao odaziva njenom pozivu.

No, na otoku kojim vladaju žene predvođene matrijarhom Sister Summersisle (Ellen Burstyn) i poganski rituali ništa nije kako se čini, a otočani, ne samo da su potpuno indiferentni prema istrazi, već većina njih tvrdi kako na otoku nikad nije ni živjela djevojčica imenom Rowan. Osim toga, onih nekoliko muškaraca koji žive na otoku neobično su plahi i šutljivi. S razlogom: Svima su im odstranjeni jezici. Svaki daljnji korak istrage uvući će ga sve bliže otkriću mreže stravičnih otočkih rituala i sve bliže tajni Wicker Mana.

Ups, remake na Rotten Tomatoesu ima tek 14% pozitivnih ocjena za razliku od originala koji je na istom siteu požnjeo 90postotni uspjeh. Joe Leydon s Varietya piše kako je ovo jedan od onih remakeova za koje bi bilo bolje da nije snimljen, te dodaje: 'Cageovo preglumljavanje u ovom slučaju samo ističe smiješan i loš scenarij'. Scottu Weinbergu s Cinematicala se film sviđa, nasmijali su ga, piše, smiješna šminka i kostimi životinja.

p.h.