Kagemusha - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kagemusha

Kagemusha

Kagemusha (1980.)

20th Century Fox / Continental film

180' drama, ratni, povijesni

Režija:           Akira Kurosawa

Uloge: Tatsuya Nakadai, Tsutomu Yamazaki, Kenichi Hagiwara, Jinpachi Nezu, Hideji Otaki, Daisuke Ryu, Masayuki Yui, Kaori Momoi, Mitsuko Baisho, Hideo Murota

Scenario:        Akira Kurosawa, Masato Ide

Producent/i:   Francis Ford Coppola, Akira Kurosawa, George Lucas, Tomoyuki Tanaka

Zemlja:          Japan

Linkovi:

imdb

Kagemusha

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.50
6
0.00

Veliki Kurosawin povratak epska je drama o feudalnim sukobima u Japanu 16. st. U centru radnje je legendarni vojskovođa Shingen koji nakon smrti dobiva dvojnika.

Godina je 1572. U feudalnom Japanu vojskovođe Ieyasz i Nobunaga bore se protiv trećeg Shingena za prevlast u zemlji. Shingen (Tatsuya Nakadai) uspjeva odoljeti njihovim napadima te ih natjerati u bijeg no biva teško ranjen od strane snajperiste.

Taj veliki borac o kojem se pričaju brojne legende ('brz poput vjetra, tih poput šume, divlji poput vatre, nepomičan poput planine') zapovjedi svom klanu da pronađe dvojnika koji će ga zamjeniti kada umre kako bi njegova smrt neko vrijeme ostala tajnom.

Kada Shingen napokon napusti ovaj svijet na njegovom je brat Nobukanodu da ispoštuje pokojnikove želje. Ovaj je mislio unaprijed te je brata prije smrti upoznao sa Kegemushom (glumi ga također Tatsuya Nakadai), lopovom osuđenim na smrt koji izuzetno sliči Shingenu što mu je i spasilo život.

Kagamusha ubrzo uviđa što mu je činiti te uspjeva uvjeriti Shingena da je sam lopov dok je on, Kagamusha nevin. To impresionira velikog vojskovođu koji tako pronalazi idealnog dvojnika. Pravi izazov za Kagamushu počinje tek nakon Shingenove smrti kada valja preuzeti upravljanje klanom od 25 000 ratnika.

Akira Kurosawa isprva nije vjerovao da će pronaći sredstava za snimanje ovog filma te ga je prikazao u slikama koje je sam nacrtao. Upravo su mu ta djela osigurala financijsku podršku studija za veliki povratak.

i.k.