Indiana Jones: Otimači izgubljenog kovčega - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Indiana Jones: Otimači izgubljenog kovčega

Indiana Jones: Otimači izgubljenog kovčega

Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark (1981.)

Paramount Pictures / Blitz film i video

115' akcija, avantura, pustolovni

Režija:           Steven Spielberg

Uloge: Harrison Ford, Karen Allen, Paul Freeman, Ronald Lacey, John Rhys-Davies, Denholm Elliott, Alfred Molina, Wolf Kahler, William Hootkins

Scenario:        Lawrence Kasdan, George Lucas, Philip Kaufman

Producent/i:   George Lucas, Howard G. Kazanjian

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Indiana Jones: Otimači izgubljenog kovčega

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.68
31
0.00

Dr. Jones mijenja odijelo za čizme i kožnjak, uzima bič i kreće u potragu za mitskim kovčegom goleme moći prije nego isti padne u Hitlerove ruke.

Sa profeserom arheologije i poznatim avanturistom Indianom Jonesom (Harrison Ford) upoznajemo se 1936. godine u Južnoj Americi gdje traga za vrijednim eksponatom. U SAD se vraća praznih ruku, ali na njegovu veliku sreću sa glavom na ramenima.

Na sveučilištu na kojem radi već ga čekaju pripadnici vladine organizacije koja se bavi nadziranjem nacističkih aktivnosti. Indy dobiva informacije o njihovim intenzivnim traganjima za mitskim kovčegom koji prema legendi onome koji ga posjeduje daje neograničenu moć.

Dr. Jones mijenja profesorsko odijelo za kožne čizme, jaknu i bič te kreće u potragu za kovčegom. Prva postaja njegovog putovanje je Nepal gdje slijedi vatreni susret sa ljudima u crnom i bivšom djevojkom koja mu se pridružuje. Nedugo zatim već je u Cairu koji vrvi njemačkim vojnicima koji tamo vrše iskapanja. Opasnost vreba iza svakog ugla.

O značaju ovog kultnog djela Stevena Spielberga i Georgea Lucasa dovoljno govori nebrojeno mnogo naslova koji su pokušali kopirati njegovo dobitničku formulu ('Mumija', 'The Rock', 'Tomb Raider' od novijih filmova). Svima poznatu glazbu potpisuje John Williams koji nastavlja uspješnu suradnju sa Stevenom Spielbergom započetu na 'Star Warsima'.

i.k.