Eragon - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Eragon

Eragon

Eragon (2006.)

20th Century Fox/Continental film

104' akcija, obiteljski, fantastika

Režija:           Stefen Fangmeier

Uloge: Edward Speleers, Sienna Guillory, Djimon Hounsou, Jeremy Irons, John Malkovich, Robert Carlyle, Gary Lewis, Rachel Weisz, Joss Stone

Scenario:        Peter Buchman, Lawrence Konner, Mark Rosenthal, Jesse Wigutow

Producent/i:   John Davis, Wyck Godfrey, Adam Goodman

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Eragon

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.65
82
0.00

Filmska adaptacija fantasy bestselera o mladom vitezu Eragonu, posljednjem živućem Jahaču zmaja koji se bori protiv zlog Johna Malkovicha.

'Eragon', prvu knjigu iz trilogije 'The Inheritance', znanstveno fantastičnog bestselera mlađahnog pisca Christophera Paolinija, za filmsku je vrpcu adaptirao majstor epskih priča Peter Buchman ('Aleksandar Veliki'), a redateljska palica našla se u ruci jednog od vodećih holivudskih majstora specijalnih efekata Stefena Fangmeiera (efekti za 'Lemony Snickett'). Jeremy Irons je pripovijedač Brom, John Malkovich glumi Galbatorixa, gospodara zla, a naslovna uloga Eragona povjerena je debitantu, mladom Britancu Edwardu Speleersu, koji je izabran među 180 000 kandidata. Tinejdžeri će se zacijelo osjetiti privučeni pojavom britanske R&B zvijezde Joss Stone u ulozi moćne proročice Angele, te činjenicom da je skladbu specijalno za taj film napisala Avril Lavigne.

Eragon, seoski dječak iz Alagezije, jednog dana u polju pronađe prekrasno plavo jaje. Mladić niti ne sluti da je to zmajevo jaje magičnih moći koje će ga odvesti na putovanje za koje je predodređen rođenjem: postat će vitez i zajedno sa svojim zmajem Saphirom i šarenim društvom patuljaka, vilenjaka i drugih bajkovitih bića mora poraziti sile zla i njihovog gospodara Galbatorixa.

Na Eragonovim je leđima težak teret - kao posljednji živući član viteške vrste Zmajevih jahača mora izbaviti Alageziju vladavine moćnog Galbatorixa koji je godinama prije, ovladavši zlim silama, pokorio vojsku hrabrih i dotad besmrtnih Jahača koji su uz pomoć zmajeva tisućama godina pomagali i štitili ljude.

Urban Cinefile piše kako je Eragon tipična dječačka fantazija koju će, osim zbog odličnih efekata i scenografije, publika prihvatiti i zbog odlične glume debitanta Speleersa. 'Dečki će željeti biti poput njega, a djevojke će se u njega zaljubiti'. Guardianov John Patterson bio je nešto stroži i napisao sljedeće: 'Eragon izgleda kao adaptacija izgubljenog romana iz 'Narnija' franšize kojeg je CS Lewis odbacio.

p.h.