Dan ludila - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dan ludila

Dan ludila

Falling Down (1993.)

Warner Bros.

113' krimi, drama, triler

Režija:           Joel Schumacher

Uloge: Michael Douglas, Robert Duvall, Barbara Hershey, Rachel Ticotin, Tuesday Weld, Frederic Forrest, Lois Smith

Scenario:        Ebbe Roe Smith

Producent/i:   Arnon Milchan, Arnold Kopelson, Timothy Harris

Zemlja:          Francuska, SAD

Linkovi: IMDb

Dan ludila

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.71
17
0.00

citadel 16.04.2010 Ocjena recenzije : 1.0

klasik

Ovaj film sam davno gledao kad sam bio dječak i odlučio sam ga ponovno pogledati nakon mnogo godina jer mi je ostao u sječanju još uvijek. Inaće, kod ovakvih filmskih malih rituala, obično budem razočaran jer nekoć film iz djetinjstva sada promatram u sasvim novom ruhu ostajući ravnodušan. Međutim, ne i ovaj put. već u prvom kadru sam osjetio posebnost ovog filma. Posvečivanje detaljima od strane režisera i napeti kadrovi i profesionalna kamera u startu čine ovaj film nezaboravnim za svakog istinskog filmofila.
Glavni protagonist filma je poznati Michael Douglas i vrlo lako se može reći da se radi o njegovoj najboljoj ulozi a s iste strane i o najboljem redateljskom dostignuću Joela Schumahera. Zbilja je teško naći nekakav propust u filmu. Michael Douglas je čovjek koji nakon naporna posla postane vrlo frustriran trenutnim njegovim odnosom sa obitelji, i od uglednog intelektualnog čovjeka pretvara se u ozbiljnu pretnju svatko tko mu imalo poremeti ionako loš dan. Ipak, Douglas u ovome filmu ne portretira zlog čovjeka već čovjeka kojemu je stalo do svoje obitelji od koje mu je sudski zabranjen prilaz. Ipak, on ne preza od svoga cilja i od ostavljanja žrtava na svome putu.
Ovaj film predstavlja jednu kritiku društva, rasisam, nacionalizam, poslovnu korumpiranost [scena sa bazukom na cesti] i mnogo toga. Scenarij je također dorađen do detalja i vidi se da se na njemu pošteno radilo. Svakako, ovo je jedan od filmova koji će se mnogima urezati u pamćenje, ponajviše zbog douglsove upečatljive uloge i nekih nezaboravnih scena i inteligentih dijaloga i dosjetki glavnog protagonsita. Toplo preporučam svakome, mislim da je to i suvišno spomenuti. Čovjek se nakon ovog filma osječa bolje, što je cilj svakog filma, no međutim, rijetki to i postižu. Falling Down je to postigao i zato mu dajem najvišu ocjenu.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Andrea979 09.01.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Dan ludila

naprosto prodoran i jak film.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

ellena 17.11.2008 Ocjena recenzije : 0.0

film mi se dopada jako je zanimljiv a i ljubiteljica sam takvih filmova

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

vlad_pezdevsek@yahoo 07.07.2007 Ocjena recenzije : 0.0

sjajan film

naslov sam sve govori,film situacije u kojoj se svako od nas moze nac kad tad,nekad ti dodje jednostavno blackout....na kraju,zao ti covjeka,nevin u biti a toliko pompe za njim i potjere

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

devlishus 20.04.2007 Ocjena recenzije : 0.0

kad padne roleta

mislite da je cekanje u prometu strasno,izađite van iz auta i nastavite pjesice.ispijeno lice i suncan dan dovoljni su bili da jedan covjek promijeni grad,na bolje ;)

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mrkemil 15.04.2007 Ocjena recenzije : 3.67

Dan Ludila - Genijalno

Ovaj fim gledao sam davne 1993. Uvjerljivo najbolje ostvarenje Joela Scumachera (kasnije snimio kretenskog Batmana) i Michaela Douglasa. Do danasnjih dana nije izgubilo nista na svjezini. Prica je vrlo jednostavna. Sto se desava kada covjek ostane bez svega i odluci preuzeti stvar u svoje ruke, jer jednostavno nema drugog izbora. Kada na kraju ubiju Douglasa osjeti se osjecaj nezadovoljstva, jer je na kraju jedini njegov cilj bio doci svojoj kcerkici na rodjendan i nista vise. Izvrstan spoj drame i bizarnog humora posebno u Mcdonaldsu. Nekoliko antologijskih scena:
1. Narucivanje dorucka U McDonaldsu
2. Telefon u Kvaru
3. Starci koji igraju golf i gube vrijeme ne pustajuci jadnog covjeka da prodje kroz golf igraliste
4. Ulazak U Ducan i vracanje cijena iz 196? sa bejzbol palicom
5. Radovi na cesti i davanje pravih razloga za rad
6. Sukobi sa bandom oko bandinog pishalishta
7. Sukob sa neonacistom
Radnja jednostavna i vrlo moguca u stvarnom zivotu, gdje svako moze imati svoj dan ludila. Takodjer vrlo dobra uloga Roberta Duvalla koji hvata Michaela Douglasa kroz cijeli Los Angeles prije odlazka u penziju.
Onaj koji ovaj film nije pogledao ne zna sto je propustio. Ocjena: cistih ++++5. Ovakvi filmovi se nazalost vise ne snimaju. Dijalozi cisti mrak.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: