Privatni detektiv - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Privatni detektiv

Privatni detektiv

The Long Goodbye (1973.)

United Artists Films

112' krimi, drama, triler

Režija:           Robert Altman

Uloge: Elliott Gould, Nina Van Pallandt, Sterling Hayden, Mark Rydell, Henry Gibson, David Arkin, Jim Bouton, Warren Berlinger

Scenario:        Leigh Brackett

Producent/i:   Elliott Kastner, Jerry Bick, Robert Eggenweiler

Zemlja:          SAD

Linkovi: IMDb

Privatni detektiv

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.60
5
0.00

Philip Marlowe je relativno neuspješan privatni detektiv, koji živi i radi sedamdesetih u New Yorku.

On je tipični detektiv iz tog doba, stalno nešto mumlja sebi u bradu, pali cigaretu za cigaretom i svakome s kim priča dobacuje ironične komentare. Jedan dan odveze prijatelja od Los Angelesa do Tijuane, a kad se vrati kući, nađe stan pun policajaca, koji ga uhite zbog sumnje na ubojstvo prijateljeve žene.

Nakon što ga puste iz zatvora, sazna da mu se prijatelj Terry Lennox navodno ubio u Meksiku pa odluči to istražiti. U isto vrijeme, unajmljuje ga Lennoxova prekrasna susjeda Eileen Wade, da istraži njenog supruga Rogera, uspješnog pisca i neumornog alkoholičara.

Polako se misterija počne razriješavati, čim Marlowe otkrije da je njegov pokojni prijatelj bio sve, samo ne slučajnoj vezi s Eileen. Za cijelo vrijeme istrage, detektiv se mora baktati s policijom, psihopatičnim židovskim gangsterom Martyjem Augustineom i mnogim drugim zlikovcima, koji mu se nađu na putu.