Hvala što pušite - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Hvala što pušite

Hvala što pušite

Thank You For Smoking (2005.)

Fox Searchlight Pictures / Discovery film i video

92' komedija, drama

Režija:           Jason Reitman

Uloge: Aaron Eckhart, Maria Bello, Cameron Bright, Katie Holmes, Adam Brody, Sam Elliott, Katie Holmes, David Koechner, Rob Lowe, William H. Macy, J.K. Simmons, Robert Duvall

Scenario:        Jason Reitman

Producent/i:   John Schmidt, Edward R. Pressman, Alessandro Camon

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Hvala što pušite

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.11
19
0.00

markoboban 02.12.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Duvanski dim smeta, ali hvala što pušite!

Satirična komedija snimljena po romanu Christophera Buckleya “Thank you for smoking”. Jason Reitman ("Uncle Sam", 2002.) je adaptirao scenario i potom sam režirao ovu oštroumnu priču. Glavni lik Nick Naylor (Aaron Eckhart) je PR menadžer velike duvanske kompanije koji na razne načine pokušava da argumentovano promoviše i brani pravo svakog odraslog čoveka na pušenje, jer zaboga ljudi su skloni porocima. Međusobna iskustva razmenjuje sa prijateljicom Polly Bailey (Maria Bello) zaposlenom u udruženju za umerenu potrošnju alkohola i prijateljem Bobby Jay Blissom (David Koechner) facom u savetodavnom telu za poslove sa pištoljima pod nazivom ''Bezbednost''! Onog momenta kada jedan američki senator iz Vermonta, Ortolan Finistirre (William H. Macy) krene u kampanju protiv pušenja, kako bi zaradio političke poene, uslediće žestok Nickov odgovor...Film obiluje sarkazmom, crnim humorom, koji nam se plasira kroz niz brzih, oštrih dijaloga (dosta scena urađeno u formi telefonskih razgovora). Dobar marketing i sposoban čovek za odnose s javnošću (sa dobrom ''žvakom'') mogu postići zavidne rezultate, tako što će uticati na široke narodne mase da kupe nešto što im nije potrebno, pa čak i nešto što bi moglo da im naškodi (kao cigarete u ovom slučaju). Ali kako se za svaki uspeh mora podneti odgovarajuća žrtva, ni vešti Nick ne može biti izuzetak. Kako da čovek ostane uzor svom dvanestogodišnjem sinu Joeyu (Cameron Bright), kada ga mnogi prozivaju kroz medije, a neki čak i vređaju na ulici. Izuzetno zgodan primerak iz branše kojoj nije po volji, novinarka Washington Posta, Heather Holloway (Katie Holmes), samo je sastojak koji će dodatno zašećeriti ovu pitku radnju. Još kada Nick padne u bolničku postelju, stvari će poptimiti drugačiji tok. Inteligento ispričana priča, koja nam kroz svojevrsnu satiru ukazuje na nešto čega potrošači nisu možda ni svesni. Poriv za oponašanjem poznatih ličnosti, koji nam se smeškaju sa TV-ekrana, web-stranica ili ogromnih bilborda reklamirajući sve i svašta, jeste naša slabost koju mudri poslovni ljudi, duboko zavaljeni u svojim kožnim foteljama koriste da zgrnu veliku lovu. Zaista za svaku preporuku, jer pored odlične glumačke ekipe na čelu sa maestralnim Aaronom Eckhartom, imamo i zanimljivu priču. U prilog tome i činjenica da je na uloženih $6,500,000 (koliko je iznosio budžet za snimanje) ostvarena zarada za prvih 6 meseci od blizu $25,000,000 samo u USA. Završiću, jer počinjem da ''zvučim'' kao neki biznismen ušuškan u prostranu kancelariju, sa raskošnom sekretaricom...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mr blond 10.05.2010 Ocjena recenzije : 0.0

GENIJALNO

Jedna od najboljih crnih komedija u povijesti.
Možda će nekom zvučati pretjerano,ali ovaj iflm uistinu to jest.
Na crnohumoran način govori o američkim kapitalistima i multinacionalnim kompanijama sa odličnim glumcima...Eckhart je ostvario ulogu karijere...a redatelj Reitman je zaprečatio status nove redateljske zvijezde.
90 min koliko film traje prođe u trenu...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

VIP 21.03.2007 Ocjena recenzije : 0.0

Hvala na 90 minuta zabave!

Jason Reitman. Moram ga zapamtiti. Mali nezavisni filmaš koji je napravio jako, jako zabavan film. Uz ekipu sjajnih glumaca (prije svega Eckhart), te odličan scenarij (redaelj je i scenarist) i ritam filma, nije ni bilo teško. Jel'da?
Sjajna satirična komedija koja govori o duhanskoj industriji, te što moćan PR može. Umjesto da sada idem u detalje filma, samo ću preporuliti da ga pogledate, jer će vam 90 minuta proći u tren oka, te ćete nešto moći i naučiti.
Sjajna zabava prije svega, ali i jako dobra satirična oštrica uperena prema američkom drutvu.

Vrlo zabavno. Ocjena : 4

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: