Lorenzovo ulje - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Lorenzovo ulje

Lorenzovo ulje

Lorenzo's oil (1992.)

Universal Pictures

129' drama

Režija:           George Miller

Uloge: Nick Nolte, Susan Sarandon, Peter Ustinov, Zack O'Malley Greenburg, Kathleen Wilhoite, Margo Martindale

Scenario:        George Miller, Nick Enright

Producent/i:   Arnold Burk, George Miller, Doug Mitchell

Zemlja:          SAD

Linkovi: IMDb

Lorenzovo ulje

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.50
2
0.00

Američki bračni par Augusto i Michaela Odone boravili su tri i pol godine u istočnoj Africi sa sinčićem Lorenzom, a onda su se vratili u Ameriku.

Kad je Lorenzo krenuo u školu, učiteljica je obavijestila majku da se čudno ponaša. U prvi čas se činilo se da je riječ o hiperaktivnom djetetu, ali Lorenzovo se stanje počelo pogoršavati. Odveli su ga liječniku, koji je postavio dijagnozu. Lorenzo je obolio od vrlo rijetke bolesti, ALD-a, koja pogađa samo dječake između pete i desete godine.

ALD uzrokuje, najčešće tri godine od početka, potpuno odumiranje živčanog sustava. Dijete počne gubiti pamćenje, a onda postupno odumiru i svi organi. Svi bolesnici do sad su umrli. Lorenzovi roditelji obožavaju dječaka i sve će učiniti da ga spase. Odlaze u Washington profesoru Gusu Nikolaisu, koji je najveći svjetski stručnjak za tu bolest. On objasni Odoneovima da se bolest prenosi samo preko majke i da se za nju zna tek odnedavno.

U bolesnikoom tijelu ne sagorijevaju masnoće koje se unose hranom pa je jedan od prvih koraka u pokušaju izliječenja pronaći pravu dijetu za Lorenza. Odoneovi nemaju pojma o medicini, ali su odlučni u namjeri da spase sina. Ne žele odustati. Odlaze u knjižnice i sami proučavaju sve što mogu naći u stručnim knjigama o ALD-u. Korak po korak, uz suradnju s profesorom Nikolaisom, oni će za Lorenza koji leži u njihovoj kući pronaći lijek i spasiti mu život.