Babel - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Babel

Babel

Babel (2006)

Paramount Vantage / Blitz film i video

142' drama, triler

Režija:           Alejandro González Iñárritu

Uloge: Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael García Bernal, Peter Wight, Harriet Walter, Trevor Martin, Matyelok Gibbs, Claudine Acs, André Oumansky, Michael Maloney, Dermot Crowley, Elle Fanning, Nathan Gamble, Cynthia Montaño, Kôji Yakusho, Rinko Kikuchi, Adriana Barraza, Said Tarchani, Boubker Ait El Caid

Scenario:        Guillermo Arriaga, Alejandro González Iñárritu

Producent/i:   Jon Kilik, Steve Golin, Alejandro Gonzalez Inarritu

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site i trailer
imdb

Babel

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.91
142
0.00

Biblijsko ime u naslovu, velike zvijezde na špici i majstorsko baratanje kratkim rezovima…Sve što je potrebno za dobru dramu i puno kino!

Prema Bibliji Kula babilonska je toranj što su ga gradili potomci Noe u nadi da će doseći nebo i približiti se bogu, koji ih je rasrđen zbog njihove želje osudio da govore različitim jezicima i da se nikada ne razumiju. Inarrituov 'Babel' priča sličnu pripovijest, ali davno nakon što se ljutiti bog osvetio ljudima. Pa iako se međusobno ne razumiju zbog sukobljenih kultura i vlastitih problema, svi će likovi platiti svoju grešku, bez obzira što možda ne zaslužuju da ih se osudi strašnom kaznom zbog njihove ljudske odluke.

Redatelj 'Pasje ljubavi' i '21 grama' već nam je u prva dva filma dao naslutiti što ga zanima i kako će to ispripovijedati. U maniri Altmana i njegovih 'Kratkih rezova', ali i 2006. godine Oskarom nagrađene 'Fatalne nesreće', Inarritu u 'Babelu' priča četiri kaotične pripovijesti koje se međusobno prepliću, nadovezuju i zapliću, iako se ovaj put sve nalaze na rubu međunarodnog incidenta, koji su nakon 11. rujna česta stvar na svjetskoj političkoj sceni.

Richard (Brad Pitt) i Susan (Cate Blanchet) su bračni par s previše obiteljskih problema koje žele srediti na proputovanju Marokom. Vozeći se autobusom zalutali metak rani Susan, čiji će suprug učiniti sve da je doveze do prve bolnice. Metak ispaljen u Amerikanku doletio je iz puške mladoga marokanskog dječaka koji će izazvati teško zlostavljanje svih koji su bili u dodiru s puškom. Puška je pak potekla od japanskoga biznismena Yasujira (Koji Yakusho), koji ju je poklonio svom vodiču kroz marokansku pustinju, a preko njega upoznajemo gluhonijemu Chieko (Rinko Kikuchi), njegovu kćerku koja se teško nosi s tinejdžerskim godinama u tišini i s obiteljskom nesrećom nakon samoubojstva majke. U međuvremenu djeca Richarda i Susan doživljavaju svoju tragediju kada ih njihova dugogodišnja meksička dadilja Amelia (Adriana Barraza) povede na svadbu u Meksiko, a zbog problema na carini koje je pri povratku uzrokovao njezin nećak Santiago (Gael Garcia Bernal) završe u pustinji s policijom za vratom.

Iako se ovakva priča može režirati linearno i bez posebnih produkcijskih 'zahtjeva' Inarritu i njegov stari scenarist Guillermo Arriaga odlučili su se na najkompliciraniji pristup: izlomljeno i nekronološko snimanje na 4 kontinenta i 4 jezika gotovo u maniri tamošnjih kinematografija - japanska priča s daškom perverzije, marokanska s djecom-naturšicima u glavnim ulogama, meksička s pričom o švercu preko granice začinjena obaveznim svadbenim veseljem i američka priča s akcijom spašavanja.

Nakon što je na Cannesu 2006. Inarritu proglašen najboljim redateljem 'Babel' je osvojio i pregršt pozitivnih recenzija koje naglašavaju fantastičnu glumu cijele postave u odličnom tjeskobnom epu (Variety) ili ga pak proglašavaju najbogatijim, najsloženijim i najtužnijim filmom godine (Rolling Stone).

m.b.