Parfem - povijest jednog ubojice - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Parfem - povijest jednog ubojice

Parfem - povijest jednog ubojice

Das Parfüm - Die Geschichte eines Mörders, Perfume: The Story of a Murderer (2006.)

Constantin Film / Blitz film i video

147' horor, triler, povijesni

Režija:           Tom Tykwer

Uloge: Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman, Rachel Hurd Wood, Corinna Harfouch, Birgit Minichmayr, Sian Thomas, Sam Douglas, Karoline Herfurth, Carlos Reig, Sara Forestier, Jessica Schwartz, John Hurt

Scenario:        Andrew Birkin i Bernd Eichinger prema romanu Patricka Süskinda

Producent/i:   Andrew Birkin, Bernd Eichinger i Martin Moszkowicz

Zemlja:          Francuska, Španjolska, Njemačka

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Parfem - povijest jednog ubojice

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.90
125
0.00

luks1991 17.02.2012 Ocjena recenzije : 0.0

parfem

izvrstan film

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

milenko 11.12.2009 Ocjena recenzije : 1.0

Sasvim dobar film..odlicna ekranizacija istoimene knjige..pravo osvijezenje u svijetu filma!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Plejada 10.09.2009 Ocjena recenzije : 1.0

Destilirati se moze sve

Parfem je dopadljiva, stravicna i romanticna oda cudnovatoj ljudskoj prirodi.
Eh... i jedna od rijetko dobrih ekranizacija knjige!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Bexy 07.09.2009 Ocjena recenzije : 1.0

5

Savršeno bizarno, jedna od najbolji ekranizacija nakon dugo vremena,
definitivno za pogledat

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

ellena 17.11.2008 Ocjena recenzije : 1.0

parfem

ovako odlicna rezija,odlicne uloge i glume,odlicna dekoracija

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

della 27.04.2008 Ocjena recenzije : 1.0

to se traži!

svaki put kad ga pogledam sve mi je bolji i sve bolje miriše....ovaj bi film svi trebali pogledati.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

frknuta 25.03.2008 Ocjena recenzije : 1.0

odlična ekranizacija

odlična ekranizacija još bolje knjige. pročitati i pogledati.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

dec 25.03.2008 Ocjena recenzije : 1.0

4-5

Film je vrlo dobar i savršeno snimljen. Jedino što baca mrlju na ovaj fenomenalan uradak je onaj dio filma kad su ga trebali stavit na križ. A on stavi malo parfema na rubac i zamahne i puff svi seljani se zavole i počnu... ocjena: 4-5 ali te ocjene nema pa ću dati samo 5

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Sir Lancelot 07.01.2008 Ocjena recenzije : 0.0

Tykwer je napravio jako zanimljiv i napet film. Tykwer pozornost ponajviše posvećuje sitnim detaljima poput kaplice, odjeće itd. Kroz cijeli film se proteže kontrast između neodoljivog mirisa parfema i smrada sa ulica i ljudi. Po žanru osim trilera je svakako i fantastični film, po završetku. Završetak je posebno originalan, ali njega se ne treba gledati površinski već shvatiti simboliku kraja i simboliku bočice parfema. Parfem predstavlja ljubav koju Grenouille ne posjeduje. Tako na svaki predmet na koji stavi kap parfema postaje predmet ljubavi bar na trenutak. Kako je rekao Baldini- on omogućava da se svi ljudi osjećaju kao u raju, bar na tren. Pošto Grenouille nije bio shvaćen i voljen od okoline, polio se parfemom da bi ga ljudi bar na tren primjetili i osjetili neke osjećaje prema njemu. No kada su se Parižani zasitili mirisa, otišli su, a od Grenouillea je ostala jedna mrlja. Pored te mrlje su prolazili ljudi uopće se nepitajući što je to, nisu ga zamjećivali čime se vidi njegova malenkost. Film je vrlo realan na trenutke jezovit, a Whishaw me u jednom trenutku podsjetio na nikog drugog već dr. Lectera.
Pravo remek-djelo, sve preporuke.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mango_st 29.12.2007 Ocjena recenzije : 0.0

Miriše na smrt ...

:)
Jako zanimljiv film mračne radnje smještene u mračno doba ...
Iako dugo traje znatiželja i zanimanje se kroz gledanje ne gubi, što se teško postiže. Poželite da barem na tren i vi možete imati tako jako osjetilo mirisa! Ovaj film ima tu moć da vas potpuno obuzme toliko da se gubite u njemu.
Večina filmova rađena po knjizi je dobra, pa tako i ovaj. Jedino što zamjeram ovom filmu i ujedno ono što mi je pokvarilo dojam je - kraj. Film jest nerealan s tim nekim savršenim mirisom i savršenim osjetilom, al kraj je definitivno previše nerealan ...
Svakako bih ga preporučila svima onima koje zanimaju malo drugačije tematike filmova.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

filmaš 18.08.2007 Ocjena recenzije : 2.0

Perfume

Brutalno,mračno i napeto.Parfem nije film za svakoga i definitivno ga ne bi preporučio osobama slabijega želuca. Genijalno,majstorki režirano remek djelo,Parfem je film samo za "odabrane" osobe.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

medica85 16.08.2007 Ocjena recenzije : 2.33

Tykwer je zablistao, kao i uvijek. Glazba je u filmu odlična, a i glavni glumac Ben Whishaw nije za bacit!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

artemyda 28.07.2007 Ocjena recenzije : 4.5

genije i mrak

nijedno razdoblje ljudske povijesti nije bilo toliko krvavo i ksenofobicno koliko srednji vijek i rana stoljeca novog vijeka ( u koja spada i 18., odnosno stoljece u koje je smjestena radnja ovog trilera).
naturalisticki prikaz krajobraza i klime ondasnje europe (konkretno francuske), te izvitoperenih, konzervativnih i dogmama crkve zakrabuljenih karaktera (vecine) pucanstva i vlasti, glavni su aduti tog mracnog uratka.
glavni glumac iznimno je uvjerljivo portretirao opsesivan, zaludjen karakter monstruoznog ubojice, kroz film mu vjesto pridodajuci one "svjetlije ljudske osobine" poput idealizma i ceznuca, te ih zatim u fino iznijansiranom prijelazu stapajuci s tamom destruktivnosti i opsesivne neuroze, ne bi li u bizarnoj kulminaciji radnje stvorio cudoviste, monstruma ciji se slojevit karakter moze podjeliti u tri "mirisne note": prvu, najocitiju, sazdanu od krvolocnosti i opsesije, drugu, skoro jednako snaznu sa supstancom genijalnosti te trecu, koju mogu naslutiti samo "najbolji nosevi", a koju bih mogla nazvati - ceznjom za boljim, savrsenijim.
i naizad, da je ovakav lik prikazan u okruzju danasnjeg, liberalnijeg vremena, sve sto bi iz ovog filma moglo ispasti bio bi osrednji, mlakast trilercic s elementima fantastike, kakvog cesto mozemo vidjeti u kinima, a nikako snazno artisticko djelou kojemu se vjesto konfrontiraju paranoicno doba i nesputani genije.
i medjusobno unistavaju, naglasila bih, u bizarnom nadrealnom finisu, prozdiruci jedno drugo.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

jocker 27.07.2007 Ocjena recenzije : 2.5

Slijedi svoj nos!

Nevjerojatno, to je jedna riječ koja može opisati ovaj film. Jasno je da postoje ljudi sa intenzivnim osjetilom njuha, a naš Ben Whishaw je imao nevjerojatan dar! Daj si zamislite da možete njuhom točno odrediti što netko radi 300 metara udaljen od vas?! Ludilo! A kraj filma je totalno prikladan. Mnogi su naviknuli na happy end priče i upravo su to i dobili (!). Sve što je Jean-Baptiste Grenouille htio je pretočiti istinsku ljubav i ekstazu u miris. Htjeo je ljudima dati ljubav i biti voljen. Želio je to tako jako da je jednostavno shvatio kako je prava ljubav iluzija i dopustio je da ga ta iluzija doslovno pojede. Kako se rodio tako je i umro, na najsmrdljivijoj tržnici u Francuskoj. Majka ga je porodila i odbacila kao vreču krumpira, a seljaci su ga riješili ko' jadnici gladni krumpira. Sve to iz ljubavi!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Vylette 13.07.2007 Ocjena recenzije : 2.0

Parfem - povijest jednog ubojice

Sviđa mi se film i jako je dobro zamisljen, ali kraj (kada Jean-Baptiste Grenouille pojedu) mi se čini prebrz i jako je nerealan za razliku od cijeog filma koji je realan i moguc.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

APP 14.03.2007 Ocjena recenzije : 3.25

Kvalitetna provokacija

Budući da nisam pročitao knjigu pristupio sam ovom filmu poptumo otvoreno bez velikih očekivanja, ali i bez unaprijed postavljenih zahtjeva.
Na kraju dojma sam da se radi o veoma dobrom povijesnom trileru koji kao cjelina dobro funkcionira, iako sam kraj filma je poprilično neobičan i teatralan, te više sliči nekoj kazališnoj predstavi. Prva stvar koju bih izdvojio je da se odmah iz početnih scena (kao i iz cijelog filma) vidi da se radi o europskoj a ne američkoj produkciji, jer ovakav tip filma u SAD-u sigurno ne bi prošao (osim možda da ga je svojevremeno režirao veliki Kubrick koji je navodno bio za to zainteresiran). Druga stvar vrijedna isticanja je odlično prikazana atmosfera razdoblja koji se opisuje u filmu, a pogotovo siromašnih kvartova i ljudi. Uvodna scena kada se opisuje rođenje glavnog junaka mi je jedna od boljih u filmu, a sve je tako besprijekorno odvratno prikazano da gledatelj skoro može osjetiti smrad i prljavštinu koja je tada vladala.
I treća stvar koja je vrijedna spominjanja je odlično odrađen glumački posao relativno nepoznatih glumaca, a pod tim mislim na mladog Ben Whishawa u naslovnoj ulozi koji je odlično poretretirao ubojicu i njegovu opsjednutost mirisima. Veterani poput Rickmana i Hoffmana su standardno kvalitetno odradili svoj posao, ali njihova uloga, mislim da je prvenstveno bila da se privuče što više američkih gledatelja.
I na kraju istaknuo bih još famozne završne scene orgija i kanibalizma. Iako su me poprilično iznenadile, nisu me previše šokirale ako se u obzir uzme cijeli film i u ako se u tom kontekstu promatraju.
Film zato ocjenjujem sa vrlo dobrim, jer se radi o solidnom, iako prilično neobičnom uratku.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Prlja 08.03.2007 Ocjena recenzije : 4.5

Tykwer rastura!!!!

Teško je naći prave riječi da bi se opisao ovaj predivan film. Originalan je, istodobno poetičan i morbidan i sve to upakirano u odličnu Tomovu režiju i briljantne glavne glumce ( pogotovo Whishaw i Rickman). Rekonstrukcija vremena je nadrealna i neviđena na filmu. Super je i to što se film može tumačiti na razne načine. Čak mi je bilo i žal kad je film završil koliko je dobar. Jedino kaj me najviše smeta je izostanak ovog filma na ovogodišnjim nominacijama za oscara jer se radi o jednom od najboljih filmova 2006. Jedva čekam sljedeći Tykwerov film!!!!!!!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

sky 18.02.2007 Ocjena recenzije : 1.0

extra

dobar film ,

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

teuta 30.01.2007 Ocjena recenzije : 2.67

parfem

vrlo opipljivo prikazuje ono vrijeme nehigijene, smrada i prljavosti.
u tom kaosu se pojavi on koji živi zbog mirisa.ja ga shvaćam.
samo kaj onda nije mogao reć curama: dajte se skinite i dajte mi da vas ogulim i dajte mi svoju kosu.jer bi efekt bio isti i da ih nije ubio.
film je baš sočan.
jednako sočan kao i film čokolada.
skoro da možeš osjetiti mirise preko ekrana.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

dussper 22.12.2006 Ocjena recenzije : 0.0

Miomirisno!

Jaaako dobar film, a o uvodnoj sceni samo jedna riječ: odvratnofenomenalna! Jedan od ponajboljih filmova ove godine.
Jedina mala zamjerkica: na početku filma je premlaćen u zatvoru, na kraju je netaknut?! Ali, nemojmo sitničariti...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Linkjet

Gangsterov trailer

Gangsterov trailer

Gangsteri obično otimaju tuđe, no ovaj Gangster dijeli ono najvrednije - put do bračne sreće ...