Borat: učenje o amerika kultura za boljitak veličanstveno država Kazahstan - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Borat: učenje o amerika kultura za boljitak veličanstveno država Kazahstan

Borat: učenje o amerika kultura za boljitak veličanstveno država Kazahstan

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006.)

Universal / Blitz film i video

82' komedija, dokumentarni

Režija:           Larry Charles

Uloge: Sacha Baron Cohen, Pamela Anderson, Ken Davitian

Scenario:        Sacha Baron Cohen, Peter Baynham, Anthony Hines, Dan Mazer

Producent/i:   Monica Levinson, Dan Mazer, Jay Roach

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Borat: učenje o amerika kultura za boljitak veličanstveno država Kazahstan

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.58
125
0.00

Najsramotniji, najnekorektniji, najgluplji i najbeskrupulozniji reporter na svijetu odlazi u američku misiju. Zlo, naopako i urnebesno smiješno...

Ako ne znate tko je Sascha Baron Coen (Borat/Ali G/Bruno The Supermodel From Austria), krajnje je vrijeme da se informirate i prokliknete kako Britančevu kazahstanskom avataru stoji zeleni tanga triko, kako promovira film u Torontu, ili se pak obraća medijima. Zadnje, no ne i najmanje važno, kako isti otkriva našu orguljašicu Belindu Bedeković.

Scenarist, redatelj i producent ovog dugometražnog mokumentarnog skandala je Njujorčanin Larry Charles, jedan od scenarista 'Seinfelda' i suradnik u showu Arsenija Halla. Ukoliko ste gledali Baron Coenove skečeve, jasno vam je da kod brkatog komičara s diplomom Cambridgea nema inscenacije, da isti u ulozi Borata stvarno intervjuira ljude koji pojma nemaju da ih se snima za film.

Ovdje konkretno kazahstansko ministarstvo informiranja odluči poslati slavnog reportera Borata Sagdiyeva i njegovog pretilog producenta Kazamata u SAD kako bi ispitali situaciju u toj bogatoj zemlji bezbrojnih mogućnosti i snimili tv dokumentarac Borat’s Guide to America. Sagdiyev prihvaća posao života, odlazi iz rodnog zaselka, a za sobom ostavlja staru majku, debelu dlakavu suprugu, sestru - četvrtu najbolju prostitutku u državi i prijatelja, lokalnog silovatelja.

Po dolasku u New York Borat otkriva kabelsku televiziju i seriju 'Baywatch' i ženu iz snova - Pamelu Anderson. Odlučan u namjeri da osvoji Pamelin 'vagin', kupuje poluraspadnuti kamion sa sladoledom i zaobilaznim putem kreće prema Los Angelesu. 'Na cesti' upoznaje mnoge ljude najrazličitijih životnih stilova, svjetonazora i orijentacija: republikance, demokrate, prostitutke, 'male' ljude, kauboje i homoseksualce, a za svakog ima poneko indiskretno pitanjce ili zahtjev.

Među zanimljivijim komičnim trenucima su hrvanje golog Borata i Azamata, pojavljivanje Borata obučenog samo u zelene hrvačke tange razvučene od međunožja do ramena na prepunoj plaži, te bacanje torbe preko glave Pamele Anderson kako bi je pokušao uhvatiti i oženiti.

Borat je na Rotten Tomatoesu ostvario nezamisliv, 100 postotni uspjeh. Prema Varietyu film je nezamislivo smiješan, a Kirk Honeycutt s Hollywood Reportera kaže: 'Morate vidjeti da biste vjerovali'.

p.h.