Zmije u avionu - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zmije u avionu

Zmije u avionu

Snakes on a Plane (2006.)

New Line Cinema / Continental film

105' akcija, horor, triler

Režija:           David R. Ellis

Uloge: Samuel L. Jackson, Julianna Margulies, Nathan Phillips, Rachel Blanchard, Flex Alexander, Kenan Thompson, Byron Lawson, Mark Houghton, Bruce James, Sunny Mabrey, Elsa Pataky, David Koechner

Scenario:        John Heffernan, Sebastian Gutierrez, prema priči Davida Dalessandra

Producent/i:   Gary Levinsohn, Don Granger, Craig Berenson

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site i trailer
imdb

Zmije u avionu

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.19
36
0.00

Samuel L. Jackson, naoružan samo kul dosjetkama, bori se s hrpom otrovnica u avionu. Ničija guza nije sigurna od ugriza – KSSSSSSS!

Agenti FBI-ja Neville Flynn (Samuel L. Jackson) i John Sanders (Mark Houghton) čuvaju svjedoka koji avionom leti na suđenje gangsteru Eddieju Kimu (Byron Lawson). Kako bi eliminirao opasnog svjedoka, Kim sredi da se u avionu nađu stotine opasnih zmija. Nakon što ubiju pilota, agenta Sandersa i još neke putnike, Flynn, članovi posade i putnici se udružuju da bi sredili zmije i sigurno spustili avion…

Poslije 11.09. razni scenariji vezani uz opasnosti u avionu skupljali su prašinu po studijima, te je tek sada došlo vrijeme za šale o napadu u avionu. Bizarne priče ovog filma prvi se sjetio David Dalessandro koji je 1992. napisao scenarij 'Venom' koji se godinama povlačio po studijima da bi pod imenom 'Snakes on a Plane' došao i do Samuela L. Jacksona koji je, kad je radno ime filma promijenjeno u 'Pacific Air Flight 12', tražio povratak naslova koji ga je i privukao filmu.

To je bila dobitna kombinacija jer se vijest o filmu bizarnog naslova proširila internetom i besplatno napravila reklamu i nabrijala publiku. Ekipa s neta čak je predložila lajnu za Jacksona: 'Enough is enough! I have had it with these motherfucking snakes on this motherfucking plane!' i ušla u legendu – u film je nadosnimljen taj nastup Samuela L. Jacksona i postao kultnim i prije izlaska filma.

Film je stekao toliko obožavatelja da se počelo pričati da je ovo 'film najotporniji na kritičare', pa američki i britanski distributeri nisu ni održavali novinarske projekcije i publiku su privlačili isključivo foršpanima, s tim da je za neke već i naslov bio dovoljan mamac.

Iako rezultati s kino blagajni pokazuju da i nije tako veliki hit, film je predodređen za kultni status, baš kao i ‘Attack of Killer Tomatoes’ i slični trash filmovi. Kritičar Varietya istaknuo je da je film ‘upravo onakav kakav je i zamišljen da bude: blesav, vulgaran (zmije uvijek grizu ‘najosjetljivija’ mjesta) i hisssterično smiješan’.

Vojske tinejdžerskih obožavatelja u Americi nagrnule su na multiplekse, sikću tijekom cijelom filma i skandiraju ‘Snakes!!! Snakes!!! Snakes!!!’, umirući od  smijeha na patetična umiranja u avionu. Objavljena je i vijest kako su u jednom kinu u Arizoni pronađene prave zmije. Zmije su, navodno, ušle same no možda su i fanovi ovog filma pretjerali sa zezancijom ili ekipa iz filmskog marketinga postaje sve beskrupuloznija.

s.p.