Maratonac - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Maratonac

Maratonac

Marathon Man (1976.)

Paramount Pictures

125' drama, triler

Režija:           John Schlesinger

Uloge: Dustin Hoffman, Laurence Olivier, Roy Scheider, William Devane, Marthe Keller, Richard Bright, Nicole Deslauriers, Ben Dova, Lou Gilbert

Scenario:        William Goldman, Robert Towne

Producent/i:   Robert Evans, Sidney Beckerman

Zemlja:          SAD

Linkovi:

IMDb

Maratonac

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.14
7
0.00

Mladi njujorški Židov Thomas Babe Levy studira na Columbiji i nagrađivani je trkač, koji slobodno vrijeme provodi trčeći Central parkom.

Muče ga sjećanja na očevo samoubojstvo, izazvano McCarthyjevim lovom na vještice u pedesetima. Zaljubljen je u Elsu, švicarsku kolegicu, koju je upoznao na fakultetu i njegov život teče mirno, sve do dana, kad ga posjeti brat Doc i umre mu na rukama, ranjen u trbuh.

Tada Babe otkrije da mu brat nije bio zaposlen u naftnoj kompaniji, kako mu je govorio, već da je bio tajni agent, koji je trebao dovesti nacističkog bjegunca Christiana Szella iz Južne Amerike u SAD.

Szellov brat, koji je od židovskih žrtava iz koncentracionih logora ukrao bogatstvo u draguljima, umro je i Szell mora doći u New York pokupiti blago. Nakon što je ubio Doca, Szell se okomio na Babea, s namjerom da od njega izvuče podatke, o kojima on nema pojma. Tu Babe uspijeva iskoristiti svoje trkačke sposobnosti i pobjegne Szellu, ali ne zadugo.