Put lubenica - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Put lubenica

Put lubenica

Put lubenica (2006.)

Blitz film i video

drama

Režija:           Branko Schmidt

Uloge: Krešimir Mikić, Sun Mei, Leon Lučev, Armin Omerović, Emir Hađihafisbegović, Ivo Gregurević, Slobodan Maksimović, Zijah Sokolović, Darijo Velićan, Dora Lipovčan, Elena Dlesk, Filip Šovagović, Iljo Benković, Chen Samin, Marella Oppenheim, Zoran Ćubrilo, Ivana Bolanća, Dino Stević

Scenario:        Branko Schmidt, Ognjen Sviličić

Producent/i:   Hrvatska radiotelevizija, Telefilm, Stanislav Babić, Mirko Galić

Zemlja:          Hrvatska

Linkovi: službeni site
imdb

Put lubenica

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.61
18
0.00

Jedna Kineskinja i grupica sunarodnjaka krenuli su u potragu za boljim životom, ali ih je sudbina odvela na - Balkan.

'Put Lubenica' je film o trgovini i krijumčarenju ljudi, PTSP-u te ljubavi. Radnja filma se odvija na Balkanu, regiji poznatoj po stoljetnim sukobima među civilizacijama i religijama. Posljednji takav sukob na tom području izbio je nakon raspada SFRJ. U novonastalim državama bilo je teško uspostaviti red i mir, pa su pojedine regije postale utočišta kriminala.

Jedno od najvećih zala današnjice, trgovina ljudima, slijedi tzv. balkansku rutu, kojom se ljudi krijumčare na Zapad. U dnevnim novinama Bosne kao i Hrvatske česti su izvještaji o grupama ilegalnih imigranata koje je policija otkrila, od kojih su isto tako česti oni koji govore upravo o pogibijama tih imigranata.

'Put Lubenica' je priča inspirirana istinitom pričom o dvanaestero ilegalnih imigranata koji su se utopili u rijeci Savi, na granici Bosne i Hrvatske. U scenariju je ovaj događaj proširen i sagledan očima mlade Kineskinje, koja izgubi oca u toj nesreći, te je prikazan odnos između nje i bivšeg vojnika Hrvatske vojske, izliječenog narkomana koji pati od PTSP-a i koji je u ratu izgubio sve. Jezična i kulturološka barijera između glavnih likova daje posebnu dimenziju filmu, prožetom spoznajom kako je teško nositi se s teretom koji nikada neće biti moguće odbaciti: mjestom rođenja.

filmski.net