Good bye, Lenin! - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Good bye, Lenin!

Good bye, Lenin!

Good bye, Lenin! (2003.)

X Filme Creative Pool/Berlin, u suradnji s ARTE/Strasbourg i WDR/Cologne / Discovery film i video

121' komedija, drama

Režija:           Wolfgang Becker

Uloge: Daniel Brühl, Katrin Saß, Maria Simon, Chulpan Khamatova, Florian Lukas

Scenario:        Wolfgang Becker, Bernd Lichtenberg

Producent/i:   Stefan Arndt

Linkovi: službeni site
imdb

Good bye, Lenin!

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.19
47
0.00

Istočna Njemačka 1989. Berlinski zid je pao. Počela je ubrzana kapitalizacija istočnog komunističkog bastiona. Svugdje osim kod Alexa i negove majke. 

Priča opisuje Istočnu Njemačku 1989. godine i mladića Alexa (Daniel Brühl) koji prosvjeduje protiv tadašnjeg režima. Njegova majka (Katrin Sass) gleda kako ga policija hapsi i doživi srčani udar te pada u komu iz koje se budi nakon nekoliko mjeseci propustivši glavni događaj tog vremena: rušenje Berlinskog zida.

Alex ima ogroman problem jer mu je majka slabog zdravlja, osjetljivog srca i svaki manji šok je može ubiti, a što može biti šokantnije od pada Berlinskog zida i trijumfa kapitalizma u njezinoj voljenoj komunističkoj zemlji.

Da bi spasio svoju majku, Alex lukavo zaobilazi sve novosti. Zadržao je stan u kojem žive u prošlosti i sada izgleda poput socijalističkog muzeja gdje se majka oporavlja vjerujući kako se ništa nije promijenilo. Ono što je bila malena laž, poprimilo je veće razmjere. Majka koja se svakog dana sve bolje osjeća želi gledati TV i šetati gradom.

U dirljivom i komičnom tonu "Good Bye, Lenin!" priča je o ljubavi sina prema bolesnoj majci, sina koji pokušava učiniti čuda kako bi sačuvao njezino krhko zdravlje te je zadržati u uvjerenju da je Lenin pobijedio jer nju to veseli.

Ovaj njemački film osvojio je šest nagrada Europske filmske akademije u Berlinu, među kojima je i nagrada za najbolji film te tri nagrade po izboru publike koja je glasala putem Interneta ili u kinima. Po njihovom izboru, za najboljeg režisera je odabran Wolfgang Becker, za najboljeg glumca Daniel Bruhl te Katrin Sass za najbolju glumicu.

Film je poharao njemački box office ove godine s prodanih 6,5 miliona karata, a zaradio je 40 milijuna dolara u domaćim kinima. Prodan je za distribuciju u 68 zemalja širom svijeta i kandidat je za Oscara 2003. u kategoriji za strani film.