Dobar posao u Italiji - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dobar posao u Italiji

Dobar posao u Italiji

The Italian Job (2003.)

Paramount Pictures

111' akcija, triler

Režija:           F. Gary Gray

Uloge: Mark Wahlberg, Charlize Theron, Donald Sutherland, Jason Statham, Seth Green, Mos Def, Edward Norton

Scenario:        Donna Powers, Wayne Powers, Troy Kennedy-Martin (odgovoran za scenarij iz 1969.)

Producent/i:   Donald De Line, Tim Bevan, Guido Cerasuolo, Jim Dyer, Eric Fellner, Wendy Japhet

Linkovi: službeni site

Dobar posao u Italiji

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.89
70
0.00

Grupa kradljivaca je nakon obavljene pljačke isplanirala pomoću najveće prometne gužve ikada stvorene u Los Angelesu izvesti spektakularan bijeg.

Film je snimljen po staroj verziji istoimenog filma iz 1969. (Michael Caine) koji je moderniziran kako bi publici ponudio nove obrate omogućene modernom tehnologijom. Redatelj F. Gary Gray i producent Donald De Line suglasni su u očekivanjima da će publiku zabaviti ova velika avantura koja počinje u Veneciji, putuje preko talijanskih Alpa i Philadelphije i završava na ulicama Los Angelesa.

Jedan od najtežih zadataka bio je snimiti utrku čamcima po kanalima u i oko Venecije jer postoje zakoni koji limitiraju brzinu vožnje. Za snimanje filmske utrke bilo je potrebno tražiti posebnu dozvolu na što je gradonačelnik Venecije na kraju ipak pristao. Ekipa je uvjerena da je dogovor postignut jer su pristupili s dubokim poštovanjem prema gradu i staroj verziji filma koja je tamo jako popularna.

Napravili su cijeli cirkus i zbog snimanja scene najveće gužve u Los Angelesu. Na tjedan dana zatvorili su Hollywood Boulevard koji je između ostalog i turistička atrakcija uvijek prepuna ljudi. Uspjeli su kontrolirati ulice s preko 300 automobila, nekoliko kamiona, helikoptera, motora i Mini Coopera koji su, za potrebe snimanja, vozili po hollywoodskoj Ulici poznatih. Nastale su ogromne gužve po cijelom gradu i mnogi poznanici su čak nazivali redatelja kako bi ga optužili i prekorili zbog toga.

Priča počinje poslom koji je obavljen savršeno, bijeg je isplaniran bez zamjerke, ali pojavila se jedna stvar koju je Charlie Croker (Mark Wahlberg) previdio: izdaje ih Steve (Edward Norton), bivši partner, član njegove bande. Da bi se osvetio i vratio ono što smatra svojim plijenom, Charlie i ostatak bande slijede ga u Californiju, a na putu im se pridružuje i prekrasna Stella (Charlize Theron). Nakon što su vratili sef pun zlata, manipulirajući prometnim sistemom obezbijedili su stalno zeleno na semaforima kako bi sigurno pobjegli iz grada, a svi ostali, uključujući i policiju, stajali su zbunjeni pred crvenim semaforima. Kolaps sistema izazvao je najveću gužvu u povijesti Los Angelesa.