Silent Hill - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Silent Hill

Silent Hill

Silent Hill (2006.)

Tristar Pictures (Sony) / Discovery Film & Video

127` horor, misterija

Režija:           Christophe Gans

Uloge: Radha Mitchell, Sean Bean, Laurie Holden, Deborah Kara Unger, Kim Coates, Tanya Allen, Jodelle Ferland

Scenario:        Roger Avary

Producent/i:   Don Carmody, Samuel Hadida

Zemlja:          SAD, Francuska, Japan, Kanada

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Silent Hill

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.56
61
0.00

Jesmo li napokon dobili spomena vrijednu adaptaciju video igre? Odgovor će nam dati Christophe Gans adaptaciji Silent Hilla, s Radhom Mitchell u glavnoj ulozi.

Rose De Silva (Radha Mitchell) mlada je majka čija posvojena kći Sharon (Jodelle Ferland) mjesečari, a za vrijeme noćnih šetnji spominje ime grada u Zapadnoj Virginiji, nepoznatog objema. Riječ je o Silent Hillu, rudarskome gradiću koji je 70ih potresala serija podzemnih požara u rudnicima. Pokušavajući saznati što to veže njezinu kćer uz grad duhova, Rose odlazi u sam Silent Hill. No, put do tamo sve je osim jednostavan. Njih dvije doživljavaju prometnu nesreću u kojoj Sharon nestaje, a Rose odlazi u potragu za svojom kćerkom i pritom saznaje sve više o prošlosti tajanstvenoga grada…

Dakle, jesmo li napokon dobili spomena vrijednu adaptaciju videoigrice? 'Silent Hill' režirao je Christophe Gans ('Vučje bratstvo', 'Crying Freeman'), a scenarij za film napisao je Roger 'Killing Zoe' Avary. U prvoj su verziji scenarija svi likovi bili ženski, što nije bilo po volji studija, pa je lik Seana Beana naknadno napisan. No, navodno je to sve što se tiče upletanja studija u Gansovu viziju – u kinima igra redateljeva verzija filma, u originalnome trajanju od 127 minuta.

Obećavajuća imena filmske ekipe ne staju samo na Gansu i Avaryju. Naime, za scenografiju je zadužena Carol Spier, kućna prodakšn dizajnerica Davida Cronenberga čija je vizija Silent Hilla kao pakla na zemlji uglavnom pohvaljena, a spomena su vrijedni i dojmljivi specijalni efekti – mješavina lateksa i CGI-ja.

Zanimljiv je i podatak da su većinu bića iz filma glumili profesionalni plesači, dovoljno fleksibilni da svojim tijelima pojačaju neke uznemirujuće trenutke filma. A fanove igre dodatno će razveseliti činjenica da je, osim pjesme Johnnyja Casha 'Ring of Fire`, sva glazba uzeta iz igrice.

A kako je kritika primila film? Kao i obično – podijeljeno. Većina negativnih kritika upućena je nekoherentnosti priče i predugome trajanju, no neki su pohvalili nadrealistički touch cjeline te ga usporedili s filmovima Daria Argenta i Lucia Fulcija koji maštovitom i grotesknom vizualnošću postižu emotivni efekt kod publike.