Opsjednutost - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Opsjednutost

Opsjednutost

An American Haunting (2005.)

Midsummer Films, Remstar Films, SC MediaPro Pictures, After Dark Films / UCD

91' horor, triler, misterija

Režija:           Courtney Solomon

Uloge: Donald Sutherland, Sissy Spacek, James D'Arcy, Rachel Hurd-Wood, Matthew Marsh, Thom Fell, Sam Alexander

Scenario:        Courtney Solomon, prema knjizi 'The Bell Witch : An American Haunting' Brenta Monahana

Producent/i:   Courtney Solomon, Christopher Milburn, Andre Rouleau

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Opsjednutost

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.75
12
0.00

Horor s Donaldom Sutherlandom i Sissy Spacek o duhu koji opsjeda seosko imanje nekad i sad razara američke obitelji, a usput radi i čudne zvukove..

Dok se majka oporavlja od razvoda, kći počinju mučiti neobične noćne more. Kada majka na tavanu pronađe stare spise, otkriva da su njihovi preci imali veze s duhovima, a priča vuče korijene još iz 19. stoljeća. Tada je glava obitelji John Bell (Donald Sutherland) prekršio crkveni zakon da bi se lihvarenjem dokopao zemlje žene koju će kasnije proglasiti 'Vješticom Bellovih'. Žena je bacila prokletstvo na obitelj i članovi obitelji počeli su dobivati stravične vizije, a kuća je svake ponoći imala i zagonetne posjete. Duh vještice postajao je sve nasilniji i prijetio najmlađoj kćeri Betsy (Rachel Hurd-Wood), a opsjednutost se nastavlja sve do današnjih dana...

Film je zasnovan na dnevniku školskog učitelja koji je pronađen 1998. i na temelju kojeg je rekonstriran slučaj obitelji Bell. Kuriozitet 'Vještice Bellovih' je taj da je riječ i o jedinom primjeru u Americi kada su vlasti (država Tennessee) priznale da je smrt neke osobe izazvana natprirodnim događajem. Duh je navodno viđen i od američkog predsjednika Andrewa Jacksona te je ušao u američki folklor i poslužio kao motiv za jezovite priče.

Kritike najviše hvale glumce (legende Donalda Sutherlanda i Sissy Spacek) i dobro napravljene zastrašujuće scene, mada su zamjerke da se kroz neko vrijeme kompjuterski efekti počinju ponavljati. Horrorwatch zbog sadržaja i stila film uspoređuje sa 'Zaseokom' i tvrdi da je ovaj film i napetiji od njega no ostale kritike vide ga otprilike kao vestern verziju 'Egzorcista' koja neuspješno kopira trikove iz  sličnih horora poput 'Uljeza' i 'Egzorcizma Emily Rose'.

s.p.