Butch Cassidy i Sundance Kid - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Butch Cassidy i Sundance Kid

Butch Cassidy i Sundance Kid

Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969.)

20th Century Fox / Continental film

110' avantura, komedija, vestern

Režija:           George Roy Hill

Uloge: Paul Newman, Robert Redford, Katharine Ross, Strother Martin, Henry Jones, Jeff Corey, Cloris Leachman, Ted Cassidy, Kenneth Mars

Scenario:        William Goldman

Producent/i:   Paul Monash

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Butch Cassidy i Sundance Kid

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.85
13
0.00

Priča o posljednjim velikim razbojinicima Divljeg zapada koji su sa svojom bandom žarili i palili pljačkajući sve što im se našlo na putu.

Nedavno preminuli redatelj George Roy Hill potražio je inspiraciju za svoj film u legendarnom dvojcu odmetnika, poznatih kao posljednji veliki pljačkaši Divljeg zapada. Iako se smatralo da su poginuli u obračunu s vojnicima u Boliviji 1908. (rođeni su 1866. odnosno 1867.) osamdesetih su godina nakon smrti Butchove sestre pronađeni dokumenti koji dokazuju da su se obojica vratila u SAD i živjela mirnim životom. Tome u prilog govori i DNK analiza ubijenih 1908.

Njihova je specjalnost bila pljačka banaka i vlakova na samom početku stoljeća. Butch je bio mozak operacija dok je Sundance bio čovjek od akcije. Divlji zapad se ubrzano mijenja te na scenu stupaju neki novi ljudi, između ostalih i oni sa prave strane zakona koji se odlučuju obračunati sa pljačkašima. Hole in the Wall banda naći će se u bijegu od opasnih pratitelja, a neće im pomoći ni sukobi unutar grupe.

Uloga Butcha Cassidyja pripala je Paulu Newmanu dok je u cipele Sundance Kida uskočio Robert Redford. On je pak nakon snimanja posjetio mjesto u Utahu u kojem je njegov lik po prvi puta dospio u zatvor te kupio veliki ranč. Tamo se nastanio te kasnije osnovao danas priznati festival nezavisnog filma.

i.k.