Bird - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Bird

Bird

Bird (1988.)

Warner Bros. Pictures International

161' drama, glazbeni, biografski

Režija:           Clint Eastwood

Uloge: Forest Whitaker, Diane Venora, Michael Zelniker, Samuel E. Wright, Keith David

Scenario:        Joel Oliansky

Producent/i:   David Valdes, Clint Eastwood

Zemlja:          SAD

Linkovi: IMdB

Bird

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
2
0.00

I sam pasionirani ljubitelj jazza, redatelj Clint Eastwood odao je filmsku počast slavnom saksofonisti Charlieu Parkeru Birdu.

Rođen 1920. u Kansas Cityju, poznati jazz-saksofonist Charlie Parker Bird je kao mladić krajem 1930-ih godina dospio u New York, željan nastupa pred publikom u zadimljenim klubovima 52. ulice i dokazivanja u svijetu jazza. Nakon što je svog prvog mentora pronašao u cijenjenom kornistu Busteru Franklinu, Bird se ubrzo zbližio s izuzetno darovitim i inovativnim, no tada ne osobito cijenjenim trubačem Dizzyjem Gillespiejom, koji mu je s vremenom postao učitelj podjednako u glazbi i životu.

Koju godinu kasnije, već vrlo popularan Bird upozna privlačnu i senzibilnu Chan Richardson, povremenu plesačicu u noćnim klubovima, a razočarani Franklin, svjestan Charliejeva nevjerojatnog talenta i sviračke vještine, svoje glazbalo baca u rijeku.

Tijekom sljedećih petnaestak godina Bird će svirajući jazz i bebop doživjeti trenutke zvjezdane slave, ali i upoznati pakao narkomanije i alkoholizma. Dok nastupima s velikanima jazza poput Gillespieja, Genea Kruppe, Milesa Davisa, Maxa Roacha i Theloniusa Monka bude pisao povijest jazz glazbe i stjecao ugled najvećeg saksofonista svih vremena, Bird će teško održavati problematičan brak s Chan. Uz njihovo dvoje djece, s ljubavlju će podizati Chaninu kći iz prvog braka, ali i paralelno započeti neobičnu romantičnu vezu s barunicom Pannonicom de Koenigswarter. Istodobno će zbog narkomanije doći pod udar zakona, te donekle upoznati tamnu stranu Amerike...