Novi svijet - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Novi svijet

Novi svijet

The New World (2005.)

New Line Cinema / ISSA film i video

135' avantura, drama

Režija:           Terrence Malick

Uloge: Colin Farrell, Christopher Plummer, Christian Bale, August Schellenberg, Wes Studi, David Thewlis, Yorick van Wageningen, Q'orianka Kilcher, Will Wallace

Scenario:        Terrence Malick

Producent/i:   Bill Mechanic, Rolf Mittweg, Mark Ordesky

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Novi svijet

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.80
15
0.00

Inspiriran legendom o Posohantas i avanturistu Johnu Smithu, redatelj Terrence Malick prikazuje nam prve korake bijelog čovjeka u Novom svijetu početkom 17. st.

Upoznajemo se sa Amerikom na samom početku 17. st. tada još netaknutom divljinom u kojoj koegzistiraju primitivna plemena. Njihovi međuodnosi nisu odveć prijateljski no nikakvi veći sukobi nisu zabilježeni. To bi se moglo dogoditi tek uplitanjem došljaka, točnije tri engleska broda sa 103 člana posade koji 1607. godine pristaju na obalu za njih Novog svijeta.

Na jednom od brodova je i prekaljeni, buntovnički raspoloženi vojnik i avanturist John Smith (Collin Farrell) koji bi, zbog protivljenja nadređenima, trebao biti pogubljen. Ipak, znajući da mu je u nepoznatoj okolini za preživljavanje potreban svaki čovjek, posebice iskusan kao Smith, kapetan Christopher Newport (Christopher Plummer) ga pušta na slobodu.

Englezi uskoro uviđaju da su su došli na zemlju dobro organiziranih domorodaca koje predvodi moćni poglavica Powhatan (August Schellenberg). Ne snalaze se najbolje na novoj zemlji, a ne pomaže im ni lokalno stanovništvo s kojima Smith nastoji uspostaviti prijateljski odnos.

Za oko mu zapinje neobična mlada žena, kćer velikog poglavice Powhatana i njegovo omiljeno dijete poznato pod imenom Pocohontas (Q'Orianka Kilcher) s kojom postaje vrlo prisan. I tako je rođena legenda o Pocohontas...

Smith preuzima ulogu vođe utvrde Jamestown te dvoji između ostanka u razorenoj koloniji i odlaska sa voljenom Pocohontas u divljinu. Dok se on premišlja starosjedioci uviđaju da Englezi ne namjeravaju otići te napdaju. Istovremeno Pocohontas postaje taokinja, a Smithu kralj naređuje da napusti Jamestown.

U utvrdu tada dolazi bogati zemljoposjednik i trgovac duhanom John Rolfe (Christian Bale) koji privlači pozornost sve kultiviranije Pocohontas. Ona se pak ne može odlučiti između dvojice naočitih Engleza.

i.k.