Potraga za Nemom - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Potraga za Nemom

Potraga za Nemom

Finding Nemo (2003.)

Walt Disney/Pixar, Continental film

101' avantura, animirani, komedija, dječji

Režija:           Andrew Stanton, Lee Unkrich

Uloge: Albert Brooks, Ellen DeGeneres, Alexander Gould, Willem Dafoe, Brad Garrett, Allison Janney, Austin Pendleton, Stephen Root, Vicki Lewis, Joe Ranft, Geoffrey Rush, Andrew Stanton, Elizabeth Perkins, Nicholas Bird, Bob Peterson, Barry Humphries, Eric Bana

Scenario:        Andrew Stanton, Bob Peterson, David Reynolds

Producent/i:   Graham Walters

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site, Imdb

 

Potraga za Nemom

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.67
87
0.00

Popularni crtić o Nemu, avanturističkoj ribici koja se neočekivano nađe u akvariju nakon što ju upecaju.

Nemo je avanturistički nastrojena ribica koja se neočekivano nađe u akvariju nakon što ga upecaju. Kako bi ga pronašao, njegov otac Marlin uz pomoć svoje zaboravljive prijateljice Dore kreće na epsko putovanje koje će ih suočiti s morskim psima vegetarijancima, kornjačama surferima, hipnotičkim meduzama, gladnim galebovima i mnogim drugima...

Ako ste ikada vjerovali da riba ima pamćenje od samo nekoliko sekundi, nakon ovog ćete filma promijeniti mišljenje, a ako ste osjećajniji ljubitelj mediteranske kuhinje, sljedeći bi vam ručak mogao biti i malo neugodan jer ribice sigurno nisu više samo ukras na tanjuru ili u akvariju.

Računalni manijaci i perfekcionisti u Pixaru još su jednom nadmašili sami sebe i proizveli film koji je toliko tehnički dotjeran, usudili bi se reći čak i savršen, da to jedva i primijetite. Naravno, animacija koja nas tjera da otvorenih ustiju buljimo u ekran ovdje nije jedini adut. Klasična simpatična priča lišena Disneyjeve patetike dovoljno je jednostavna da zabavi i najmanje gledatelje, a osebujna karakterizacija likova i animatorska genijalnost upecat će i svu ostalu, stariju djecu.

Nježno upakiran, ali brz i oštar humor točka je na i koja ovaj film čini još jednim u nizu Pixarovih uspješnih filmova za čovjeka svakog profila i dobnog statusa. Iako sve komponente filma zajedno čine više od njihovog prostog zbrajanja, teško je opisati ovaj film, a ne izdvojiti nevjerojatno uvjerljivu animaciju vode i stanovnika ispod njene površine.

Animatori su prije početka rada nekoliko dana proveli u Monterey Bay akvatoriju proučavajući kretanje riba i slušajući predavanja ihtiologa. Razvijen je potpuno novi vokabular koji je opisivao različite karakteristike ponašanja vode u različitim uvjetima. Kombiniranjem nevjerojatno realistične simulacije vode u svim mogućim oblicima valova i prskanja s personificiranim licima riba i ostalih 'glumaca' u filmu stvoreno je jedinstveno nadrealno iskustvo u kojem se ribe i morske kornjače ponašaju upravo onako kako bi se ponašale da znaju govoriti i da imaju sve one ljudske osobine koje su im dodijeljene.

Film je dobio Oscara za najbolji animirani film, a i Američki filmski institut ga je uvrstio među 10 najboljih animiranih filmova svih vremena. Obožavala ga je i publika te je širom svijeta zaradio blizu milijardu dolara. 3D verzija filma je također dobila sve pohvale. Kritičari su potvrdili da je riječ o 'zaista smiješnom i dirljivom filmu koji se nakon jednog desetljeća potvrdio kao klasik za sva vremena.

POSEBNI DODACI:

• Knick Knack—kratki animirani film (DVD i Blu-ray)

• Potraga za Nemom—okrugli stol tvoraca filma (DVD i Blu-ray)

• Akvarij (DVD i Blu-ray)

• Prilog o stvaranju Disneyjeve podvodne atrakcije (Blu-ray)

• Izbačene scene (Blu-ray)