Tama - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Tama

Tama

The Dark (2005.)

Impact Pictures, Constantin Film / Blitz Film i Video

93' horor, triler, psihološki

Režija:           John Fawcett

Uloge: Maria Bello, Sean Bean, Maurice Roeves, Sophie Stuckey, Abigail Stone, Richard Elfyn

Scenario:        Stephen Massicotte, prema romanu Simona Maginna

Producent/i:   Paul W.S. Anderson, Jeremy Bolt, Robert Kulzer

Zemlja:          Velika Britanija, Njemačka

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Tama

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.13
15
0.00

Atmosferični britanski horor o majci koja se bori da vrati svoju kćerku iz carstva mrtvih. Prijeti joj sila Tame i ubojite velške ovce.

Njujorčanka Adelle (Maria Bello) odlazi sa svojom kćerkom Sarah (Sophie Stuckley) bivšem mužu Jamesu (Sean Bean) koji živi u dalekoj kući na velškoj obali. Mračna sila iz dubine mora počinje izazivati neobične događaje i uskoro Sarah nestane u moru. Razdirana krivnjom zbog njene smrti, Adelle čuje Sarah kako ju doziva iz kuće. Saznavši staru velšku legendu o zemlji mrtvih, Adelle je sve uvjerenija da Sarah pokušava s njom komunicirati.

Legenda kaže i da se iz svijeta mrtvih može izići samo zamjenom živog za mrtvog, a priče kazuju da je to uz strašnu cijenu uspio uraditi poganski svećenik Rowan (Richard Elfyn) koji je želio vratiti svoju mrtvu kćerku Ebrill (Abigail Stone). Kada se na imanju počinje pojavljivati tajanstvena djevojčica, Adelle naslućuje tko je i odakle dolazi...
 
Kanadski redatelj John Fawcett priznao je da su mu se svi smijali kada im je pričao da radi film sa zlokobnim ovcama, slobodnu adaptaciju romana 'The Sheep' Simona Maginna. Bizarni motiv velških (samo)ubilačkih ovaca samo je uvod u priču o zagonetnom kultu utemeljenom na velškim mitovima o Annwnu, podzemlju u kojem borave mrtvi.

David Cornelius iz Dvd Talka hvali jezovitu atmosferu filma i razvijenost likova zbog kojih je ovo 'jedan od rijetkih horora koji, što više odmiče radnja, postaje bolji i strašniji'. Snimljen u staroj kući u pustom primorskom kraju, film se očito naslanja na tradiciju gotičkih horora te je redatelj Fawcett poželio da ova uloga za Mariu Bello bude ono što je uloga u 'Uljezima' bila za Nicole Kidman. S 'Uljezima' dijeli i podzaplet o nestabilnoj majci koja je u sukobu sa svojim djetetom, a motivi prijeteće vode i jezovitog svijeta duhova čine film sličnim još nekim hororima, ponajviše američkom verzijom 'Kruga' te 'Mračnim vodama', a filmofili su otkrili i posvetu britanskom horor klasiku  'Don't Look Now' s Donaldom Sutherlandom.

Oni kojima se film nije svidio smatraju da je priča prekonfuzna ili im se nije svidio iznenađujući kraj filma no za te gledatelje je na DVD-u izašao i alternativni kraj koji se dosta razlikuje od originalnog.

s.p.