Superman - Povratak - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Superman - Povratak

Superman - Povratak

Superman Returns (2006.)

Warner Bros. / Continental film

154' akcija, avantura, ZF

Režija:           Bryan Singer

Uloge: Brandon Routh, Kate Bosworth, James Marsden, Frank Langella, Eva Marie Saint, Parker Posey, Sam Huntington, Kal Penn, Kevin Spacey, David Fabrizio, Tristan Lake Leabu, Ian Roberts, Vincent Stone

Scenario:        Michael Dougherty, Dan Harris

Producent/i:   Gilbert Adler, Jon Peters, Bryan Singer

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Superman - Povratak

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.37
68
0.00

Nakon što je bez riječi otišao i ostavio ljude i voljenu Lois na milost i nemilost zlim silama i Lexu Luthoru, Superman se vraća, jak i redizajniran.

‘Iako si odgojen kao ljudsko biće, ti nisi jedan od njih. Oni mogu biti dobri ljudi, Kal-El. Žele to biti.Samo što im nedostaje svjetlo koje bi im pokazalo put. Zbog svih tih razloga – i njihove sposobnosti da čine dobro – poslao sam te k njima... sine moj jedini.’

Tako je govorio Jor El svom sinu superjunačini, a u tom smjeru išla su i razmišljanja čelnika Warner Bros. studija koji su nakon dugog izbivanja Clarka Kenta a.k.a Supermana s kino platna, točnije od 1987, kad je izašao ‘Superman IV: The Quest for Peace’ odlučili revitalizirati stari stripovsko – filmski mit. Režiju potpisuje Bryan Singer ('X-Men United', 'X-Men', 'Privedite osumnjičene'), a nedavno preminulog legendarnog Supermana Christophera Reevea naslijeđuje Brandon Routh. Za razliku od naslovne uloge koja je povjerena relativno anonimnom tv glumcu, sporedne su uloge dodijeljene prokušanim zvijezdama. Doduše, nakon epizode (pokušajmo biti pristojni) ‘Supermanovi testisi’ i problema s kostimom, ni za mladog Routha se ne bi moglo reći da se nije proslavio. Kate Bosworth je Lois Lane, Kevin Spacey Zli Lex Luthor, a James Marsden Richard White. Na cast listi se uz živuće veličine našao i pokojni Marlon Brando čiji je glas posuđen iz arhivske građe poslužio za sinhronizaciju Supermanova oca, Jor-Ela.

Prošlo je već pet godina od Supermanovog tajanstvenog nestanka, a nitko, pa čak ni Lois ne zna gdje je. Dok ga nije bilo, stopa kriminala u gradu Metropolisu rapidno se povećala, a  zli Lex Luthor je opet na slobodi i već kuje planove o tome kako upotrijebiti Supermanove tehnološke tajne u svoju korist. Lois Lane, novinarska zvijezda časopisa Daily Planet i Supermanova životna ljubav, nastavila je sa svojim životom nakon što je Superman bez riječi otišao, pa je u međuvremenu je osvojila i nagradu Pulitzer za reportažu ‘Zašto svijet ne treba Supermana’. Lois je sada sretno zaručena za urednikovog nećaka i ima sinčića za kojeg se mora brinuti. U međuvremenu, Supermanovo unutrašnje putovanje na usamljenoj farmi Kentovih gdje je otišao razočaran u ljude završava. Samo jedan pogled na Loisine oči bio je dovoljan da shvati kako mu je mjesto ipak u Metropolisu među ljudima koji nisu savršeni, ali su u načelu dobri. Samo nekoliko sati nakon Supermanova povratka, Lexov se plan počinje ostvarivati, svijet treba Jor –Elova sina više no ikad.

Kritičari su se izgleda zaželjeli dobrog starog Supermana, pa je njegov 'Povratak' na svim relevantnim kritičarskim punktovima jako dobro prošao. Singer je, prema kritičarima uspio povratiti tom superjunaku staru slavu koju mu je donio prvi ‘SupermanRicharda Donnera iz 1978. I Brandon Routh se jako dobro snašao, a osim glume, svi hvale i redizajnirano odijelo istaknute muškosti. Kirku Honeycuttu se ovaj revival isto svidio, pa kaže: ‘Zbog emocionalnih problema koje proživljava čovjek od čelika će zasigurno osvojiti srca velikog broja ljudi’.

Rekvijem za Krypton: Na snimanju filma Povratak Suparmana − od scenarija do platna u 7 dijelova o tajni porijekla i prvim problemima: Kristalizacija Supermana − razvoj Kristal metode: dizajniranje Supermana − od umjetnosti i kostimografije do izvedbe na setu.

Dodaci:
- sklonost prema Beachfront imovini: Na snimanju Supermana − Superman na farmi
- sklonost prema Beachfront imovini: Na snimanju Supermana − Superman u gradu
- sklonost prema Beachfront imovini: Na snimanju Supermana − Superman u Perili
- radost Lexa: Prijeteći Superman − iza scene sa Kevinom Spaceyom
- on je uvijek u blizini: omatanje Supermana − kraj glavne fotografije
- ponovno uvođenje Joe-Ela: Ponovno stvaranje Supermanovog oca kojeg je utjelovio Marlon Brando
- dodatne scene
- kino najava
- Bryan Singerov video dnevnik