Mali Buda - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Mali Buda

Mali Buda

Little Buddha (1993.)

Miramax Films / Blitz film i video

140' drama

Režija:           Bernardo Bertolucci

Uloge: Keanu Reeves, Bridget Fonda, Ruocheng Ying, Chris Isaak, Alex Wiesendanger, Raju Lal, Greishma Makar Singh, Sogyal Rinpoche, Ven. Khyongla Rato Rinpoche, Ven. Geshe Tsultim Gyelsen

Scenario:        Rudy Wurlitzer, Mark Peploe

Producent/i:   Jeremy Thomas

Zemlja:          Velika Britanija, Francuska, Lihtenštajn

Linkovi: imdb

Mali Buda

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
4
0.00

Film Bernarda Bertollucija priča je o dječaku iz Seattlea koji bi mogao biti reinkarnacija budističkog učitelja.

Zamislite da vas posjeti tibetanski svećenik u punoj opremi uvjeravajući vas da je vaš sin reinkarnacija budističkog učitelja. Baš to se dogodilo roditeljima mališana iz Seattlea, Deanu (Chris Isaak) i Lisi (Bridget Fonda).

On je ambiciozni arhitekt čiji projekt gradnje nebodera je upravo doživio financijski slom, a ona učiteljica. Sin Jesse (Alex Wiesendanger) inteligentan je dječak u kojem tibetanski svećenik nastanjen u Seattleu vidi reinkarnaciju svog velikog učitelja koji je preminuo devet godina ranije.

Svećenik prvo posjećuje dječakovu majku Lisu koja je istovremeno uznemirena i intrigirana njegovim nastupom. Dean je u početku neprijateljski raspoložen prema došljaku i njegovim riječima no nakon što mu poslovni partner počini samoubojstvo doživljava svojevrsno duhovno prosvjetljenje te pristaje zajedno sa sinom i svećenikom otputovati na Tibet.

Usporedno pratimo radnju u Seattleu i priču o životu princa Siddarthe (Keanu Reeves) koji je kasnije postao Buda. Flashbackovi koji nam govore o izvorima i temljima Budizma prikazani su toplim crvenkasto narančastim bojama za razliku od plavih, sivih i zelenih tonova kojima Bertolucci oslikava moderne scene.

i.k.