21 gram - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      21 gram

21 gram

21 Grams (2003.)

Y Productions, This Is That Productions / Discovery film i video

125' drama

Režija:           Alejandro González Iñárritu

Uloge: Sean Penn, Benicio Del Toro, Naomi Watts, Charlotte Gainsbourg, Danny Huston

Scenario:        Guillermo Arriaga

Producent/i:   Ted Hope, Robert Salermo, Alejandro González Iñárritu, Brigitte Broch

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

21 gram

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.35
136
0.00

Kažu da je 21 gram težina koju izgubimo kad umremo. Težina jednog novčića, jednog reda čokolade ili čovjekove duše? 21 gram je težina života?!?

Alejandro González Iñárritu, redatelj filma 'Amores Perros' (2000), snimio je novi film, '21 gram', dirljivu priču o nadi, ljudskosti i preživljavanju. To je priča o tri osobe čiji životi su se igrom slučaja isprepleli. Nijedan od likova neće ostati ista osoba jer će ih nova saznanja o ljubavi, vjeri, hrabrosti, krivnji i slučajnosti nepovratno promijeniti.

Fakultetski profesor matematike Paul Rivers (Sean Penn) i njegova žena, engleska emigrantica Mary (Charlotte Gainsbourg), žive između života i smrti. Ona se nada da će zanijeti umjetnom oplodnjom, a on, smrtno bolestan, čeka transplataciju srca. Cristina Peck (Naomi Watts), bivša narkomanka, sada je kućanica iz predgrađa, sretno udana za Michaela (Danny Huston) i majka dviju slatkih djevojčica. Bivši zatvorenik Jack Jordan (Benicio Del Toro) živi sa svojom ženom Marianne (Melissa Leo) i s njihovo dvoje djece, pokušavajući učvrstiti svoja kršćanska uvjerenja i vjeru. Njihove sudbine će povezati tragična nesreća i splet okolnosti koji će im zauvijek promijeniti živote.

Priča je ispričana nelinearnim i vrlo zanimljivim stilom. Nastajala je tri godine kao zajednički rad redatelja i scenariste. Publici je lako povezati događaje i pratiti tijek radnje. Likovi su realni i svakidašnji, a film istražuje kompleksnost života: gubitak, ljubav, krivnju, slučajnost, obvezu, nadu i iskupljenje. Potrošeno je na stotine sati u terenskim istraživanjima i intervjuima s doktorima, profesorima itd., kako bi likovi bili što vjerodostojniji.

Na projektu su radili ljudi koji su već surađivali s Alejandro González Iñárrituom na filmu "Amores Perros" (2000). Producentica Brigitte Broch i skladatelj Gustavo Santaolalla su od samog početka radili s Alejandrom na oba filma. Direktor fotografije Rodrigo Prieto snimao je, kako sam kaže, u apsolutno realističnom stilu. Gotovo svaka scena snimana je njegovom hand-held kamerom što omogućava reagiranje u momentu. Iako se uglavnom točno znalo što očekivati od glumaca, ipak se cijela ekipa trudila prepustiti se trenutku. Gotovo cijelo snimanje obavljeno je u Memphisu, iako u samom scenariju nije određen neki specifični grad jer su priču postavili tako da može biti primjenjena na cijeli svijet. Izabran je Memphis koji ekipu podsjeća na Latinsku Ameriku, u čijem se zraku čuje blues i osjeća snaga Mississipija. Zadnja dva tjedna snimana su blizu Albuquerqua, New Mexico.

U kreativnom procesu svi su bili dobrodošli s vlastitim idejama, od glumaca, preko kostimografa i kamermana pa sve do redatelja. Ovo je film koji svakako morate pogledati.