Remake - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Remake

Remake

Remake (2003.)

Forum Sarajevo

108' drama, ratni

Režija:           Dino Mustafić

Uloge: Ermin Bravo, Aleksandar Sekstan, Ermin Sijamija, Dejan Aćimović, Lucija Šerbedžija, Slaven Knezović, Helena Minić, Zijah Sokolović, Evelyne Boux, François Berléand

Scenario:        Zlatko Topćić

Producent/i:   Enes Cviko

Zemlja:          Bosna i Hercegovina / Francuska / Turska

Linkovi: imdb

Remake

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.60
10
0.00

Mladi Bošnjak Tarik Karaga krajem 1993. zbog rata bježi iz Bosne i Hercegovine u Pariz.

Tamo pronalazi producente za svoj scenarij 'Čovjek niotkuda', u kojem priča priču iz života svoga oca, u vrijeme Drugog svjetskog rata u Sarajevu. Njegov otac Ahmed bio je tada sudionik ljubavnog trokuta, što je i tema Tarikovog scenarija. Na koktelu povodom filma, Tarik se počne prisjećati očeve prošlosti, ali obuzimaju ga i vlastite, ne tako daleke, uspomene.

Tarik i njegov najbolji prijatelj, Srbin Miro Jovanović, živjeli su u sarajevskom kvartu Grbavica, u koji su u proljeće 1992. nahrlile četničke jedinice. Tarika su odveli u zarobljenički logor, a Miro je pokušao pobjeći, no nije mu uspjelo. Bio je prisiljen pridružiti se srpskim vojnim snagama. Tarikova tadašnja djevojka Alma, uspjela je pobjeći u slobodni dio grada.

Tarik se prisjeća dana provedenih u zarobljeništvu. Nalazio se u logoru vojvode Miše, gdje je proživio teške traume i iz kojeg je pokušao pobjeći, ne bezuspješno. Nakon pokušaja bijega, pao je u ruke još gorim zlikovcima.