Prekid - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Prekid

Prekid

The Break-Up (2006.)

Universal / Continental film

105' komedija, drama, romansa

Režija:           Peyton Reed

Uloge: Vince Vaughn, Jennifer Aniston, Joey Lauren Adams, Cole Hauser, Jon Favreau, Jason Bateman, Judy Davis, Justin Long, Ivan Sergei, John Michael Higgins, Ann-Margret

Scenario:        Jeremy Garelick, Jay Lavender

Producent/i:   Vince Vaughn, Scott Stuber

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Prekid

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.52
31
0.00

Gary (Vaughn) i Brooke (Aniston) prekidaju, no niti jedno od njih nema namjeru iseliti iz stana. Kao da se 'Rat Roseovih' susteo s 'Annie Hall' u Čikagu...

Glumca, scenarista i producenta 'Prekida' Vincea Vaughna počeli su zamarati klišeizirani scenariji za romantične komedije koje je dobivao na svoju adresu. Godinama je želio snimiti anti-romantičnu komediju o ljubavi, u kojoj sve pođe krivo. Ideja se napokon pokrenula kad je upoznao scenariste Jeremya Garelicka i Jaya Lavendera, a ubrzo se njihovom njihovom popisu pridružio i redatelj Peyton Reed ('K vragu i ljubav'). Dečki su odlučili da će za svoju netipičnu komediju birati i netipične glumce, pa se tako u filmu našlo i par indie plivača: Jon Favreau (‘Swingers’) u ulozi Garyevog najboljeg prijatelja i Joey Lauren Adams (‘Chasing Amy’) u ulozi Brookine prijateljice. Za glavnu žensku ulogu odabrana je ne-baš-netipična Vaughnova družica Jennifer Aniston. Vaughn je već neko vrijeme žarko želio snimiti film u svome rodnom Chicagu, pa je 'Prekid' zamislio kao svojevrsnu ljubavnu odu tom gradu, kao što je Woody Allen radio s New Yorkom.

Zbog male svađe koja se otela kontroli Gary (Vince Vaughn) i Brooke (Jennifer Aniston) prekidaju ljubavnu vezu nakon dvije godine zajedničkog života. Problem je u tome što niti jedno od njih nema namjeru iseliti iz zajedničkog stana, a podršku za takvo tvrdoglavo ponašanje daju im članovi obitelji, prijatelji i bivše ljubavi. Na Garyevoj strani su njegov najbolji prijatelj Johnny O (Jon Favreau), razboriti posrednik za nekretnine Riggleman (Jason Bateman), braća i poslovni partneri Dennis (Vincent D’Onofrio) i Lupus (Cole Hauser). Brookin tim čine Addie (Joey Lauren Adams) i njezin ‘pripitomljeni’ suprug Andrew (Peter Billngsley), brat Richard (John Michael) koji pjeva u muškoj a capella grupi (a nije gej!), dobronamjerna mama i Brookeini čudnovati kolege s posla. Slijedeći dobronamjerne, ali često pogrešne savjete savjetodavne svite, Gary i Brooke pokušavaju onoga drugoga izbaciti iz stana. Ili ga ponovo osvojiti!?

Kritike za 'Prekid' su dosta loše, pa je Vaughnov projekt na Rotten Tomatoesu okarakteriziran kao 70 postotna trulež. Loše kritike zamjeraju redatelju i scenaristima zamorne narativne digresije bez cilja i puta, plošne karaktere koji ne postoje izvan njihovog blesavog odnosa. Dobre kritike vrte se uglavnom oko glume Vincea Vaughna, a neki kritičari film nazivaju čikaškom verzijom Allenovog Annie Hall. Rob Vaux s Flipside Movie Emporiuma vapi: ‘Kad, o kad će se konačno konzumirati kemija koja već deset godina klija između Vaughna i Jona Favreaua’.

p.h.