Ultraviolet - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ultraviolet

Ultraviolet

Ultraviolet (2006.)

Sony Pictures Entertainment / Blitz film i video

88' akcija, ZF, triler

Režija:           Kurt Wimmer

Uloge: Milla Jovovich, Cameron Bright, Nick Chinlund, William Fichtner, Sebastien Andrieu, Ida Martin, Ricardo Mamood, Mike Smith, Clay Cullen

Scenario:        Kurt Wimmer

Producent/i:   John Baldecchi, Lucas Foster

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Ultraviolet

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.06
16
0.00

Ništa od dekoltea i stražnjice, ultraljubičasta Hemofaginja Milla Jovovich u borbi protiv zla pokazat će vam tek trbuh. Zadovoljite se malim stvarima...

Kurt Wimmer (scenarist 'Afere Thomasa Crowna', 'The Recruit') stekao je horde obožavatelja nakon što je 2002. režirao sf iz fašističke budućnosti - 'Equilibrium'. U scenariju za 'Ultraviolet', koji je navodno pisao imajući cijelo vrijeme na umu Millu Jovovich, dao si je oduška, kao i u režiji, gdje ništa nije prepustio slučaju: u filmu Milla koristi jedinstvenu borilačku vještinu Gun Kata koju je sam Wimmer izmislio za 'Equilibrium', na setu se osobno tukao s njom ne bi li sve izgledalo što uvjerljivije, a u filmu se pojavljuje u cameo ulozi. Na kraju su producenti, nezadovoljni njegovom originalnom verzijom, kompletno promijenili film.

21. stoljeće je na izmaku. Ljudsko je društvo promijenjeno zbog biološkog eksperimenta koji je pošao krivo. Umjesto supervojnika koje su željeli stvoriti, znanstvenici su greškom proizveli genetski virus koji pretvara ljude u Hemofage, vampiroliku podvrstu s poboljšanim tjelesnim, intelektualnim i psihomotoričkim sposobnostima. Društvo je tehnološki napredno, ali krajnje paranoično, a dvije vrste žive u stalnoj napetosti od mogućeg rata koji je na pomolu. Violet (Milla Jovovich), ratnica inficirana virusom, odlučna je istrajati u borbi protiv totalitarističkog diktatora koji želi istrijebiti, po njegovom mišljenju inferiorne Hemofage, pa tako i Violet i njenog devetogodišnjeg prijatelja.

Kritičarska pera su Wimmerov uradak dosta loše primila. Gotovo da niti jedan segment, osim Jovovichkina besprijekornog trbuha, nije prošao bez pokude. Krenimo redom; gluma je loša, scenaristička premisa banalna, naracija nekoherentna, elementi pokradeni iz Matrixa, efekti jeftini. Ipak, oni koji poznaju tržište, vjeruju da bi film mogao ostvariti uspjeh kod ljubitelja forme, ali ne one filmske, već tjelesne, jer je film prema mišljenju Dana Fieberga sa ZAP2IT.COM višemilijunska reklama za Millinog osobnog trenera. Pozitivne kritike kažu da je film 'zabavan i uzbudljiv'.

p.h.