Od groba do groba - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Od groba do groba

Od groba do groba

Odgrobadogroba (2005.)

Staragara / Discovery Film i Video

103' drama, crna komedija

Režija:           Jan Cvitkovič

Uloge: Gregor Baković, Drago Milinović, Sonja Savić, Mojca Fatur, Domen Remškar, Brane Grubar, Nataša Matjašec, Zoran Dževerdanović, Vlado Novak

Scenario:        Jan Cvitkovič

Producent/i:   Jan Cvitkovič, Janez Burger

Zemlja:          Slovenija, Hrvatska

Linkovi: službeni site
imdb
interview s redateljem

Od groba do groba

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
3
0.00

Slovenska crna komedija počinje kao blaga i draga češka komedija, a završava kao punokrvni balkanski crnjak.

Pero (Gregor Baković) je profesionalni pogrebni govornik s jedinstvenim talentom da učini svaki pogreb posebnim. Često si i ne može pomoći pa mu pogrebni govori postaju žučne osobne ispovijedi. Doma ga čeka suicidalni otac i nesretna ljubav prema tajanstvenoj Renati (Mojca Fatur). Njegova je jedina potpora odani prijatelj Šuki (Drago Milinović) koji i sam često razmišlja o vlastitoj smrtnosti. Nijema Ida (Sonja Savić) zaljubljena je u Šukija i čini sve ne bi li im se ukrstio put. Ipak, sudbina joj neće biti naklonjena...

Jan Cvitkovič je hvaljeni slovenski redatelj koji je napisao scenarij i glumio u humornoj drami o studentima 'V leru',  redateljski debi 'Kruh in mleko' također je bio drama, ali s puno težom i mračnijom pričom o alkoholičaru i njegovoj obitelji. Iako su mu domaći gledatelji zamjerali premračan prikaz Slovenije koja je prikazana kao u filmovima jugoslavenskog crnog vala, film je osvojio nagradu na stranim festivalima (Venecija, Ljubljana, Bratislava, Cottbus) i dokazao talent Cvitkoviča koji nema filmsku školu (diplomirao je arheologiju!). Film je hrvatsku premijeru imao na Zagreb film festivalu a na ostalim festivalima (San Sebastian, Cottbus, LIFF) osvojio je brojne nagrade a i kritičarka Varietya pohvalila je spoj nadrealističkog humora (koji ju podsjeća na češke komedije) i balkanskog naturalizma.

Balkanski naturalizam vidljiv je u mračnoj završnici filma te je jedna od gledateljica na stranom festivalu upitala redatelja Cvitkoviča da li je posjećivao psihoanalitičara, vjerojatno aludirajući na uznemirujuće scene u filmu (silovanje i mučenje) za koje i sam redatelj priznaje da ih ne radi s nekom namjerom već mu ideje dolaze ravno iz podsvijesti. 

Jedna od starih vijesti je da je producentska kuća Plan B bila zainteresirana za otkup prava na izradu remakea, a budući je vlasnik te kuće Brad Pitt bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi izgledala američka verzija ovog filma.

s.p.