Zavjera - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zavjera

Zavjera

Conspiracy (2001.)

HBO / Blitz film i video

96' drama, ratni, povijesni

Režija:           Frank Pierson

Uloge: Kenneth Branagh, Stanley Tucci, Colin Firth, Nicholas Woodeson, Ian McNeice, Owen Teale, Simon Markey, Clare Bullus, Peter Sullivan, Ben Daniels, Ewan Stewart, Brian Pettifer

Scenario:        Loring Mandel

Producent/i:   Frank Doelger, Peter Zinner, David M. Thompson, Frank Pierson

Zemlja:          Velika Britanija, SAD

Linkovi: imdb

Zavjera

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.17
6
0.00

Povijesna drama prikazuje famozni sastanak ljudi od najvećeg Hitlerovog povjerenja 1942. na kojem je svim Židovima u Europi donesena smrtna presuda.

Bilo je to 20. siječnja 1942. godine. Nakon ulaska Amerikanaca u Drugi svjetski rat i sve većih problema na Ruskoj fronti do tada bezprijekorni njemački ratni stroj počeo je posustajati. Dok se Hitlerova ekspedicija za Moskvu suočavala sa velikim problemima kod kuće se aktualizirao problem Židova.

Petnaestorica Hitlerovih najbližih suradnika okupila su se na posebnom, tajnom sastanku u luksuznom dvorcu Wannsee u Berlinu kako bi riješili židovsko pitanje. Bilo je tu najviše rankiranih SS-ovaca, vrsnih ekonomista, odvjetnika i vojnih lica koji su pod vodstvom generala SS-a Reinharda Heydricha debatirali o najnovijoj zapovjedi velikog vođe te na koji ju način sprovesti.

Bio je to tajni sastanak o kojem nije trebao postojati nikakav zapis no upravo je transkript, koji je preživio do danas, poslužio kao temelj za snimanje filma o najvećem zločinu prošlog stoljeća.

Dva sata nakon početka sastanka petnaestorica su došla do 'konačnog rješenja' i donjela smrtnu presudu svakom Židovu na području starog kontinenta što će rezultirati krvavim holocaustom u kojem je živote izgubilo čak 6 milijuna ljudi.

S obzirom da se gotovo u cjelosti odvija u prostorijama dvorca film ostavlja klaustrofobičan dojam. Sama pomisao da je riječ o filmu koji traje 95 minuta i bavi se jednim sastankom ne čini se odveć uzbudljivom no uzmemo li u obzir da se razgovara o planovima za ubojstvo 11.5 milijuna teško možemo govoriti o nezanimljivosti.

i.k.