Kill Bill - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kill Bill

Kill Bill

Kill Bill: Vol. I (2003.)

Miramax Films, Lauren Films, Golden Harvest Entertainment Company i Nordisk Film

112' akcija, triler

Režija:           Quentin Tarantino

Uloge: Uma Thurman, David Carradine, Daryl Hannah, Michael Madsen, Vivica A. Fox, Lucy Liu, Julie Dreyfus

Scenario:        Quentin Tarantino

Producent/i:   Quentin Tarantino, Lawrence Bender, E. Benett Walsh

Linkovi:

službeni site

http://www.killbill.jp/

Kill Bill

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.12
129
0.00

Posvećen je Tarantinovoj ljubavi prema kung-fu flmovima, špageti vesternima i 70-ima. Film je podijeljen u dva dijela. Kao i dosadašnji Tarantinovi filmovi i ovaj je pun nasilja i krvi.

Plaćeni ubojice i nekadašnji suradnici glavne junakinje Black Mambe (Uma Thurman), nasilno upadaju u malu kapelicu u kojoj se održava proba vjenčanja. Njezin nadređeni i ostavljeni ljubavnik Bill (David Carradine) želi se osvetiti jer se Mamba udaje za drugoga. Deadly Viper Assassination Squad s Billom na čelu ostavljaju trudnu mladenku u krvi, sigurni da su je usmrtili. Nisu ni svjesni što im se sprema za četiri godine kada se iz kome probudi Black Mamba a.k.a The Bride željna osvete. Ona isplanira akciju i prihvati se posla. Ubija ih jednog po jednog kako bi na kraju došla do Billa. Prvi dio filma završava na rubu litice.

Poput Bruce Leeja u "Game of Death", Black Mamba nosi žutu trenirku i žute asics tenisice. Film je posvećen 70-tima, azijskom akcijskom filmu (umjetnost borilačkih vještina i japanski samurai filmovi) i špageti vesternima. U pojedinim scenama vidi se utjecaj japanskog animiranog filma, a vizualni efekti uključuju scene silueta koje liče na Bunraku, japansko lutkarsko kazalište.

Iako prepoznatljiv i u Tarantinovom stilu, ovaj film nema tako zanimljive i bogate dijaloge ili ogromne količine droge, ali je kao i u prijašnjim filmovima šokirao količinom krvi. Ipak, nasilje u "Kill Billu" je pretjerano do te mjere da je krajnji efekt komičan. Film je epska priča u kojoj Tarantino nasilje i krv vidi kao filmski i umjetnički izražaj. Bio je vrlo specifičan u izboru boje umjetne krvi pa je na svakoj sceni radio poseban tim stručnjaka kako bi dobili mješavinu poput samurajske krvi korištene u azijskim filmovima, npr. za borbu u noćnom klubu bilo je potrebno 100 galona lažne krvi.

Jedan od najboljih režisera filmova o borilačkim vještinama, Yuen Woo-Ping, dobro poznat publici kao koreograf borbe u filmovima Crouching Tiger, Hidden Dragon i The Matrix, odgovoran je za koreografiju borilačkih vještina i savršeno uvježbane glumce. Tarantino ga se sjeća još kao režisera filma "Snake in the Eagle's Shadow" s Jackie Chanom u glavnoj ulozi, a sredio je i distribuciju njegovog filma "Iron Monkey" (1993) za vrijeme svog rada za Miramax Films u 2000. godini (Quentin Tarantino Presents). Master Yuen je svakodnevno trenirao glumce zajedno s japanskom TV i filmskom zvijezdom Sonny Chibom koji je bio zadužen za koreografiju i instrukcije Kenjutsu vještina, a poznat je iz filmova: "The Streetfighter" (1975), "Message From Space" (1978), "Shogun’s Ninja" (1982), itd.

Film se snimao osam mjeseci, ali je ispao predugačak pa ga je Tarantino, kojem Miramax ne može ništa odbiti nakon uspjeha "Pulp Fictiona" kojega su oni distribuirali, prepolovio u dva dijela. Snimalo se na četiri različite lokacije: Kina, Japan, SAD, Mexico. Scene snimane u Kini realizirane su u Beijing Film Studiju kojeg je Mao Ze Dong sagradio za realizaciju svojih propagandnih filmova. Zanimljivo je da je taj studio puno više od filmskog studija. To je mali grad u kojem zaposlenici potpisuju ugovore za cijeli život i tamo žive i rade zajedno sa svojim obiteljima. Internacionalna ekipa i utjecaj drugih kultura učinili su ovaj četvrti Tarantinov hit izuzetno zanimljivim i popularnim.

Na kraju, možemo samo reći da je "Kill Bill 1" tek početak.