Omen 666 - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Omen 666

Omen 666

The Omen (2006.)

20th Century Fox / Continental Film

105' drama, horor, triler

Režija:           John Moore

Uloge: Julia Stiles, Liev Schreiber, Mia Farrow, David Thewlis, Pete Postlethwaite, Michael Gambon, Seamus Davey-Fitzpatrick, Michael Gambon, Richard Rees, Amy Huck, Predrag Bjelac, Bohumil Svarc

Scenario:        David Seltzer

Producent/i:   John Moore, Glenn Williamson

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Omen 666

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.59
49
0.00

Nakon 30 godina Mali Antikrist Damien uskrsava u diplomatskoj obitelji Thorn. Što pak sad želi provjerite u obradi kultnog horor trilera Richarda Donnera.

'Omen' je remake vrlo uspješnog istoimenog horor trilera Richarda Donnera iz 1976. s Lee Remick i Gregoryem Peckom u naslovnim ulogama. Suvremena verzija Johna Moorea zadržala je većinu strukture scenarija Davida Seltzera iz 1976., no s ponešto osuvremenjenom pričom i likovima. U originalnoj verziji Robert i Katherine Thorn su par srednjih godina, a Robert iza sebe ima uglednu karijeru u vladinoj službi, dok su u Mooreovoj verziji znatno mlađi, a Robertova karijera je na vrhuncu.

Osim žestoke i simbolikom natopljene promocije filma koji je u svjetsku distribuciju pušten 06.06.2006!! i pikanterija oko trovanja filmske ekipe hranom koje se k'o za vraga dogodilo 06. u mjesecu nekom, domaća publika film zasigurno pamti i po skandalu s (ne)ishodovanjem dozvole za snimanje filma na solinskom groblju, kad su crkveni moćnici Splitsko – dalmatinske županije istjerivali filmskog đavla iz lijepe nam naše.

Robert Thorn (Liev Schreiber) obavlja dužnosti veleposlanika SADa u Italiji. Njegova žena Katherine (Julia Stiles) upravo je proživjela vrlo težak porođaj prilikom kojeg dijete nije prezivjelo. Slomljen gubitkom djeteta Thorn je još više zabrinut za Katherine, koja, nakon što je imala dva pobačaja, vijest o još jednom sigurno ne bi mogla podnijeti. Svećenik u bolnici, otac Spiletto, ponudi Thornu drugo dijete čija majka je umrla tijekom porođaja, a rođeno je 06. lipnja te iste noći. On uvjeri Thorna da preuzme novorođenog dječaka kao vlastitog; Katherine nikada neće saznati, a djetešce, koje nazovu Damien, odgajali bi kao svoje. Katherine prigrli dijete kao vlastito te se u početku čini da je Thorn donio ispravnu odluku. Njegova diplomatska karijera naglo procvate, postaje ambasador SAD za Veliku Britaniju te se obitelj useljava na imanje nadomak Londona.

No, određeni događaji, naočigled vezani uz sad već petogodišnjeg Damiena (Seamus Davey-Fitzpatrick), donose duboki nemir, posebno u Katherine, koja je ponovno ostala trudna. Tako Damienova dadilja počini samoubojstvo na mališanovoj rođendanskoj zabavi, čudan svećenik donosi sablasna upozorenja Thornu, izlet u zoološki vrt uzrokuje paničnu mahnitost životinja, Damien postane histeričan prilikom odlaska u crkvu, a zamućeni pokreti na nizu fotografija koje fotograf Keith Jennings (David Thewlis) pokazuje Thornu daju naslutiti brutalne smrti.

Uznemirujući incidenti postaju sve češći, ukazujući da nešto nije u redu s Damienom. Tada se pojavljuje Gđa. Baylock (Mia Farrow), Damienova nova dadilja, koja se čini neobično odana dječaku. No, kad Damien gurne mamu s ograde na trećem katu, Thorn počinje shvaćati pravu istinu: Damien nije obično dijete; on je dugo vremena predviđani Antikrist. Diplomat je prisiljen na krajnju žrtvu kako bi spriječio neopisiv užas koji se sprema...

Kritike filma su prilično loše. Neki ga nazivaju najlošijom i najnepotrebnijom obradom originala od Gus Van Santovog 'Psycha', drugima je pak dosadan, treći osuđuju dosta upadljiva buljenja kojima mali Demian u izvedbi Seamusa Daveya-Fitzpatricka nastoji zaplašiti okolinu i publiku. No našla se i pokoja riječ hvale: Richard Roeper s tv showa 'Ebert & Roeper' kaže: 'Film je poput dobre obrade rock klasika: ostavlja odličan umjetnički dojam'.

p.h.