Preko ograde - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Preko ograde

Preko ograde

Over the Hedge (2006.)

DreamWorks / Blitz film i video

80' animirani, komedija, obiteljski

Režija:           Tim Johnson, Karey Kirkpatrick

Scenario:        Len Blum, Lorne Cameron

Producent/i:   Bonnie Arnold

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Preko ograde

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.17
30
0.00

Rakun, kornjača, ježurke, tvor i hiperaktivni vjeverko složno kreću u pohod na junk foodom ispunjene špajze prigradskog naselja. Složno, hmmm..?

Animirani film 'Preko ruba' najnoviji je proizvod DreamWorksove radionice 3D kompjutorske animacije, a nastao je prema istoimenom popularnom strip predlošku Michaela Frya i T. Lewisa. Redatelji Tim Johnson ('Mravi') i Karey Kirkpatrick (scenaristica 'Chicken Runa') obavili su sjajan posao složivši ekološki osviještenu, napetu i poučnu priču s odlično razrađenim likovima.

Došlo je proljeće i grupica šumskih sakupljača predvođena kornjačom Verneom (Garry Shandling) budi se iz zimskog sna. No, od njihovog nekoć velikog šumskog staništa ostala je tek mala livada koju samo zelena ograda dijeli od novoizgrađenog ljudskog naselja. Pred grupom šumskih plašljivaca je velik problem: gdje nabaviti hranu za predstojeću zimu? Kad upoznaju snalažljivog rakuna RJ-a (Bruce Willis), majstora preživljavanja u urbanim pustopoljinama, čini se da je njihovim problemima došao kraj. Ljudska naselja poznaje kao svoj džep, a dobro mu je poznata i činjenica da su ljudi su jedina živuća vrsta koja ne jede da bi živjela već živi da bi jela.

Složna šumska banda uskoro kreće u pohod na čipseve, energetske napitke, kekse i junk food, a ni televizori, mobiteli i videoigrice nisu im mrski. No, sakupljači ne znaju da je rakun također u velikim problemima, te da mu život visi o niti zbog spaćke koju je počinio kad je zlom medvjedu Vincentu (Nick Nolte) ukrao zimsku zalihu hrane. Za to vrijeme histerična predstavnica stanara Gladys (Allison Janney) zove u pomoć istrebljivača malih životinja kako bi se riješila šumskih napasnika.

Kritičari obožavaju 'Preko ruba', hvaleći karaktere, scenarij, humanističku pouku i dobre fore. Claudia Puig, USA Today piše: 'Preko ruba daje zabavan i osvježavajući pogled na tri K problema današnjice: Konzervacija, Konzumerizam i Konzumiranje.' Todd Mc Carthy s Varietya, pak kudi crtić zbog površnosti.

p.h.