Ulice zla - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ulice zla

Ulice zla

Mean Streets (1973.)

Warner Bros. / ISSA film i video

110' krimi, drama

Režija:           Martin Scorsese

Uloge: Robert De Niro, Harvey Keitel, David Proval, Amy Robinson, Richard Romanus, Cesare Danova, Victor Argo, George Memmoli, Lenny Scaletta

Scenario:        Martin Scorsese, Mardik Martin

Producent/i:   Jonathan Taplin

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Ulice zla

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.70
10
0.00

Scorsese se vraća u mlade dane prikazujući nam život dvojice različitih mladića u mafijaškom okruženju newyorške Male Italije.

Jedan od prvih u nizu gangsterskih filmova kojima se Scorsese vraća svojoj omiljenoj temi, ali i vlastitom djetinjstvu provedenu na opasnim ulicama New Yorka.

U prvom su planu Charlie Cappa (Harvey Keitel) i John 'Johnny Boy' Civello (Robert De Niro), mladići odgojeni u gangsterskom okruženju koje kroz život vode različiti ideali no obojica donekle funkcioniraju unutar istih društvenih normi koje im je kriminalni milje nametnuo.

Charlie je zadrti 27godišnji katolik patološki opterećen osjećajem krivnje. To ga ne sprječava u sudjelovanju u obiteljskom poslu u kojem ne vidi ništa loše. Radi za ujaka reketara utjerujući dugove no to mu ne donosi značajnije prihode.

Njegov prijatelj Johnny Boy je s druge strane pravi produkt ulice kojem je nasilje u krvi te, za razliku od Charlija, ne zatomljuje osjećaje u sebi. Charlie tu preuzima svojevrsnu skrbničku ulogu nastojeći djelomično preodgojiti Johhnyja dok istovremeno ljubaka s njegovom sestrom.

Ovo je svojevrsni nastavak Scorseseovog debija 'Who's That Knocking at My Door' iz 1967. također sa Harveyem Keitelom u naslovnoj ulozi. Redatelj svoje likove uklapa u besperspektivno okruženje opasno po život kako fizički tako i psihički, prateći ih u njihovim svakodnevnim aktivnostima koje ih vode prema ponoru.

i.k.