Zvati se Kubrick - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zvati se Kubrick

Zvati se Kubrick

Colour Me Kubrick (2005)

EuropaCorp / Blitz film i video

86' komedija, drama, biografski

Režija:           Brian W. Cook

Uloge: John Malkovich, Jim Davidson, Richard E. Grant, Luke Mably, Terence Rigby, James Dreyfus, Peter Bowles, Leslie Phillips

Scenario:        Anthony Frewin

Producent/i:   Brian Cook, Michael Fitzgerald

Zemlja:          Velika Britanija, Francuska

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

 

Zvati se Kubrick

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.90
10
0.00

Istinita priča o sasvim lažnom tipu koji je uspio uvjeriti sve oko sebe da je najpoznatiji redatelj na svijetu, a da pri tome nije znao ni K o Kubricku!

Ako ste u Kviskoteci najviše voljeli igru u kojoj je cilj bio pogoditi tko se zapravo krije iza određenog identiteta odmah vam možemo objaviti da je 'Colour Me Kubrick' pravi film za vas. Barem smo takav dojam stekli kružeći najavama i kritikama filma koji je nedavno s uspjehom prikazan na filmskom festivalu Tribeca. Naravno, ako ste još pri tome obožavatelj Kubricka, a i John Malkovich vam nije mrzak, posebice odkad je i sam u Jonzeovu filmu umnožio svoje ja, debitantski film Briana Cooka čini se kao pravi mali hit za spomenutu grupu filmofila. No, stvar je utoliko bolja jer se temelji na stvarnoj anegdoti u koju su, doduše rubno, upetljani redatelj filma Cook, njegov scenarist Anthony Frewin i sam Kubrick. 

Priča zapravo zvuči kao zgodna crtica idealna za neobavezno ćavrljanje o triviji vezanoj uz autora 'Odiseje' ili 'Doktora Strangelovea'. Naime, čovjek po imenu Alan Conway - kojeg tumači upravo višestruki John Malkovich - početkom 90-ih uspio je prevariti nevjerojatno mnogo ljudi pretvarajući se da je Stanley Kubrick, a među namagarčenom se elitom našao čak i filmski kritičar New York Timesa, Frank Rich. Iako Conway nije imao slavnu kjubrikovsku bradu, a uz to je bio i izraženi Britanac, homoseksualac i nije čak znao nabrojati redateljevu filmografiju, njegova je priča zapravo tekla nevjerojatno uspješno, možda i zbog činjenice da je veliki majstor svojim likom bio relativno nepoznat široj javnosti.

Naravno, stvar se otkrila kad su Conwayjeve žrtve počele telefonirati nesretnom pravom redatelju žaleći se na razne sitne neugodnosti koje im je njegov neautorizirani dubler priredio (uglavnom da je zaboravio novčanik!), a kako kaže legenda, samo ih je čista sramota spriječila da ne tuže uspješnog varalicu.
Tu nevjerojatnu, ali istinitu storiju o čovjeku kojem je uspjelo nekoliko mjeseci šetati po londonskim visokim krugovima i bez imalo problema uvjeravati sve oko sebe da je Kubrick na svjetlo je dana donio upravo Stanleyjev dugogodišnji asistent režije koji je s njim radio na 'Barryju Lyndonu', 'Isijavanju', a zatim i na spomenutom cruiseovsko-kidmanovskom bračnom potpopu.

Scenarist filma, Anthony Frewin, također je stari suradnik velikog bradonje, pa se dakle u filmu može očekivati nebrojeno mnogo referencija na fascinantni opus staroga perfekcionista. Primjerice, prigodna glazba iz Kubrickovih uspješnica ili pak dućan koji se zove 'Plavi Dunav' po valceru iz 'Odiseje'.
Ipak, iako je sve duboko povezano sa Stanleyem Kubrickom on sam nije tema filma, a niti je to Alan Conway; riječ je više o malim i simpatičnim vinjetama koje su skupljene u niz zabavnih priča o tome kako preveslati novinare, dobiti besplatnu ulaznicu za ekskluzivni parti, kako piti fine koktele i živjeti život slavnih, a da to zapravo niste.

Ili riječima producenta Michaela Fitzgeralda, kako bilježe na stranici Tribeca festivala: 'Colour Me Kubrick' ima tri skrivene poruke. Prva, bilo tko može biti Stanley Kubrick. Druga, sve će se zločine počinjene u ime slavnih nagraditi slavom. Treća, ako ikada upoznate slavnu osobu, pazite dobro na svoj novčanik.

m.b.