Ševac i njegov pjevac - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ševac i njegov pjevac

Ševac i njegov pjevac

Crimen Ferpecto (2004.)

Panico Films / Blitz film i video

105' triler, crna komedija, satira

Režija:           Alex de la Iglesia

Uloge: Guillermo Toledo, Luis Varela, Monica Cervera, Fernando Tejero, Kira Miro, Enrique Villen, Rosario Pardo

Scenario:        Alex de la Iglesia, Jorge Guerricaechevarria

Producent/i:   Roberto Di Girolamo, Gustavo Ferrada, Alex de la Iglesia

Zemlja:          Španjolska, Italija

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Ševac i njegov pjevac

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.95
21
0.00

Alex de la Iglesia opet radi bizarnu komediju punu crnjaka. Ne baš perfektnu, više ferpektnu...

Doslovni prijevod naslova ove španjolske komedije ('Crimen Ferpecto') bio bi 'Ferpektni zločin' - u smislu perfektni zločin nakrivo. Redatelj Iglesia izjavio je da je naslov filma ujedno i posveta Hitchcocku jer je njegov klasik 'Nazovi M radi umorstva' igrao pod naslovom 'Crimen Perfecto' ('Savršen zločin') u Španjolskoj. Tako u jednoj od scena filma Rafael uzima spomenuti film, kao i ostale krimiće slične tematike, da ih prouči i bolje isplanira savršeno ubojstvo. Iako je 'Ferpektni zločin' odličan naslov za crnu komediju, u međunarodnoj distribuciji se odustalo od imenovanja koje bi zbunjivalo gledatelje pa igra pod naslovom 'Savršen zločin'.

Rafael (Guillermo Toledo) dobro prodaje spiku ženama pa je stoga i uspješan prodavač ženske odjeće i uspješan švaler. Njegov neprijatelj na radnom mjestu i glavni suparnik u borbi za šefovsko mjesto je Antonio (Luis Varela). Kad u jednoj svađi slučajno ubije Antonia to vidi Lourdes (Monica Cervera), kolegica koja je godinama zaljubljena u njega. Dok prije Lourdes zbog svog neuglednog izgleda nije imala nikakve šanse kod Rafaela, sada ga može ucjenjivati, a on mora ispunjavati njene seksualne i ine želje ukoliko ne želi završiti u zatvoru. Uskoro će Rafael shvatiti da bi, kad je već počinio jedno ubojstvo, mogao obaviti i još jedno, samo za svoj gušt...

Obožavatelji morbidnih komedija, posebice alanfordovskog humora, došli su na svoje, dok oni kojima takav tip humora nije po ukusu baš i ne vole film. I oni kojima film nije smiješan raduju se glumi Guillerma Toleda čija interpretacija maničnog Rafaela ljude podsjeća na histeričnog Basila Fawltyja Johna Cleesea, a Toledov slapstick nastup podsjetio je kritičare i na najbolje nastupe Jerryja Lewisa. Oni koji smatraju da su 'Susjedi' Iglesijin najzreliji i najbolji film većinom se slažu i da je ovaj film jednako dobra mješavina groteske, trilera i satire.

s.p.