Brda imaju oči - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Brda imaju oči

Brda imaju oči

The Hills Have Eyes (2006.)

20th Century Fox / Continental film

107' horor, triler

Režija:           Alexandre Aja

Uloge: Aaron Stanford, Dan Byrd, Emilie de Ravin, Kathleen Quinlan, Ted Levine, Vinessa Shaw, Billy Drago

Scenario:        Alexandre Aja, Grégory Lavasseur, Wesa Craven

Producent/i:   Wes Craven, Peter Locke, Marianne Maddalena

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Brda imaju oči

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.92
64
0.00

Brda imaju oči, kultni hororci imaju još jedan remake, a ima li i Wes Craven svog nasljednika?

U modi su okrutni horori ('Hostel') i remakeovi starih horora ('Teksaški masakr motornom pilom') pa je tako došao red i na Wes Cravenov 'The Hills Have Eyes' iz 1977. Dok je original zbog loše glume i efekata upadao u liste kultnih trash horora, ovaj se sequel može pohvaliti većim budžetom, boljim efektima, kvalitetnijom glumom i razrađenijom pričom.

U uvodu upoznajemo glavne likove, obitelj Carter koja je krenula na odmor. Bivši policajac Big Bob (Ted Levine) i njegova žena Ethel (Kathleen Quinlan) sa sobom vode sina Bobbyja (Dan Byrd) i kći Brendu (Emilie de Ravin), a u pratnji je i najstarija kći Lynne (Vinessa Shaw) sa svojim mužem, pacifistom Dougom (Aaron Stanford) i bebom.

Kad se nakon nesreće zateknu u pustinji, Bob i Doug odlaze potražiti pomoć te ubrzo shvaćaju da tamo nisu sami. Naime, u napuštenom su području nekoć obavljani nuklearni pokusi, a rudarske obitelji koje su tamo živjele mutirale su u rasu krvožednih kanibala koji jedva čekaju da ulove novi plijen. Kad počne napad nuklearnih zombija, Carterovi su isprva bespomoćni, ali vrlo brzo uče kako uzvratiti udarac...

Iako se kritičari poput Rogera Eberta zabavljaju nabrajajući horor klišeje koje su našli u ovom filmu, fanovi horora su uglavnom zadovoljni. Hvali se detaljna razrada priče i likova te okrutne i realistične scene nasilja u krvavom dekoru. Ipak, moglo je i okrutnije, ali su producenti zbog boljeg rejtinga filma izmijenili i skratili najbrutalnije scene zbog čega je francuski redatelj Alexandre Aja (hvaljena 'Krvava romansa') bio nezadovoljan.

Ipak, omogućili su mu da na DVD izdanju ostavi te scene u onom obliku kako su i bile zamišljene (slikovitije spaljivanje, silovanje i slične 'poslastice'). Većina primjećuje da i ovaj film, kao i ostali horori smješteni u moderno doba, pati od klišeja 'Oh, mobitel nema signala baš kada trebam dozvati pomoć', ali uglavnom pljušte pohvale ekipi.

Film je dosta zaradio (budžet od 8 mil.$, zarada preko 40 mil.$) pa nije stoga neočekivana ni vijest da Wes Craven i njegov sin Jonathan rade scenarij za nastavak 'Brda...'. Ovaj put u pustinji će se s mutantima natjeravati vojnici iz Nacionalne garde na vježbi, a budući je Aja zauzet, traži se drugi redatelj.

s.p.