Huligani - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Huligani

Huligani

Green Street Hooligans (2005.)

Universal Pictures / Blitz film i video

108' krimi, drama

Režija:           Lexi Alexander

Uloge: Elijah Wood, Charlie Hunnam, Claire Forlani, Marc Warren, Leo Gregory, Henry Goodman, Geoff Bell, Kieran Bew, Christopher Hehir, Terence Jay, Ross McCall

Scenario:        Lexi Alexander, Dougie Brimson, Joshua Shelov

Producent/i:   Paul Schiff, Lexi Alexander, Patrick Aluise

Zemlja:          V. Britanija

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Huligani

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.97
33
0.00

Nakon kokainske afere, Matt seli u London gdje ga čeka nešto drugačija priča, ona navijačka. Upoznajte Green Street elitu.

Nakon što je osvojila turnir u SAD-u, bivša svjetska prvakinja u karateu i kick boksu Lexi Alexander boksačke je rukavice zamijenila kamerom, mannheimsku adresu sunčanijom kalifornijskom i počela snimati filmove, uglavnom o sportu. Kratki film o boksaču 'Johnny Flynton' iz 2002. bio je nominiran za Oscara, a 'Huligani' su njeno prvo ambicioznije ostvarenje za koje je scenarij radila zajedno s britanskim piscem Dougiem Brimsonom.

Nakon što ga zbog posjedovanja kokaina izbace s Harvarda, Matt (Elijah Wood) seli u London sa sestrom i njenim suprugom Steveom (Marc Warren). Steveov mlađi brat Pete (Charlie Hunnam) nije baš raspoložen za druženje s bezveznim outsiderom Mattom, no sve se mijenja nakon jedne pijanke na kojoj Matt osvoji simpatije Peteova londonskog društva. Na povratku s jedne utakmice, 'alkoholno' društvo izvuče Matta iz kandži nasilnih birminghamskih navijača, te tada Matt saznaje pravu istinu. Pete i društvo su zapravo nogometni huligani koji djeluju pod imenom GSE (Green Street Elite). U početku miroljubivi Matt teško prihvaća tu činjenicu, ali s vremenom se uklapa u njihovu navijačku priču koja s vremenom pred njega izbacuje sve više šokantnih i sumnjivih okolnosti. No već je kasno za uzmak, a tekma dvaju najžešćih protivnika- Millwalla i West Ham Uniteda je na pomolu.

Kritike za 'Huligane' su dosta povoljne, iako za redateljicu kritičari tvrde kako joj bolje leže istraživanja na polju kulture od građenja priče i zapleta. Muškarci, nogometni fanovi i još k tome Britanci su dosta pogođeni idejom da jedna njemica s kalifornijskom adresom zadire u njihovu stvar, a dosta je prigovora koji tvrde da je Lexi apologetski nastrojena prema nasilju. Joe Leydon, inače strogo pero s Varietya hvali film riječima: 'Alexander nudi svjež pristup filmskom nasilju'.

p.h.