Huligani - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Huligani

Huligani

Green Street Hooligans (2005.)

Universal Pictures / Blitz film i video

108' krimi, drama

Režija:           Lexi Alexander

Uloge: Elijah Wood, Charlie Hunnam, Claire Forlani, Marc Warren, Leo Gregory, Henry Goodman, Geoff Bell, Kieran Bew, Christopher Hehir, Terence Jay, Ross McCall

Scenario:        Lexi Alexander, Dougie Brimson, Joshua Shelov

Producent/i:   Paul Schiff, Lexi Alexander, Patrick Aluise

Zemlja:          V. Britanija

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Huligani

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.97
33
0.00

johnny08 08.03.2013 Ocjena recenzije : 4.5

Green Street Hooligans

Tradicija nogometa u Engleskoj je velika, a samim time i tradicija nogometnog navijanja koja se zapravo bazira na mjestu rođenja. Zdušno navijaš za klub čiji se stadion nalazi najbliže tvojoj kućnoj adresi, bilo da je on u 1. ili 5. ligi. Po tome su Englezi jedinstveni i to je zaista za svaku pohvalu.
Ovaj film se bavi navijačima West Hama, točnije onom dijelu navijača koji su u svojevrsnoj bandi, iliti družini kojoj je cilj dovesti njihovu organizaciju na prvo mjesto najpoštivanijih i najuspješnijih organizacija, a to postižu mlaćenjem zapravo svake druge slične organizacije dok su im najomraženiji rivali navijači Millwalla.
Iako se redateljica Alexander (zanimljivo s kojom žestinom žena proučava isključivo muški svijet nogometnih huligana) izrazito trudi pokazati i prikazati običaje takvih navijača koji su preko dana normalno zaposleni na najobičnijim poslovima, dok se za vrijeme utakmica pretvaraju u potpune luđake, ovisnike o adrenalinu i batinama koje u jednakoj mjeri daju i primaju ('Fight Club'!). Taj uvid u svijet nogometnih huligana u Engleskoj je izrazito zanimljiv, kao i činjenica da je glavni lik Matt Amerikanac, spletom okolnosti zalutao među takve ljude; ali film nažalost ne daje odgovor na pitanje zašto to ti mladi ljudi rade? Od kuda proizlazi ta želja da mlatiš drugog čovjeka ili da primiš batine? Zanimljiv je taj paradoks tih navijača koji je dobro prikazan u filmu; tetoviraju si grb voljenog kluba na prsa, a zapravo same utakmice, igra, nogomet padaju u drugi plan, dok se pamte više pive u pubu i razbijene glave.
Scenarij bi rekao da je solidan, fino se povezuje radnja, razvijaju određeni likovi i gluma Wooda i posebno Hunnama nije uopće loša, ali samom filmu fali nešto više, fali mu možda čak i više kritike na takav način života što se moglo riješiti još smjelijim (brutalnijim) završetkom u kojem bi Woodov lik završio na drugačiji način, ali i logičniji potezi određenih likova (Bovver). Sve u svemu 'Green Street Hooligans' je solidan film koji je mogao biti bolji, ali svakako spada u najbolje prikaze tamne strane nogometa i 'nogometnih' navijača.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

StjepanSpi 09.08.2011 Ocjena recenzije : 4.0

ODLIČNO!

Film je genijalan! Zanimljiv od početka do kraja, a oni koji kažu da film ima loš izbor glumaca su ni više ni manje nego obične neznalice. Čista petica.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mary2611 24.04.2007 Ocjena recenzije : 0.0

lopta je uvijk okrugla

iznenađujuće zanimljiv film i s obzirom na tematiku i s obzirom na izbor glumaca.
što se teme tiče, pa svi vjerojatno misle: nasilje, nogomet, testosteroni lete i to je to. međutim, i na vlastito iznenađenje, film je mnogo više od toga. istina, svi navedeni elementi su uključeni, ali priča nam ukazuje na činjenice da huligani nisu neki ološ s margine društva već naprotiv. na dvd-u se nalaze i zanimljivi dodaci s komentarima redateljice koja se pozabavila dubljim istraživanjem tematike. mislim da to mijenja određene poglede i stavove koje svi imamo prema huliganima. zapravo je riječ o čistom nasilju, jedino se postavlja pitanje zašto. tu na scenu trebaju stupiti sociolozi koji će dublje istražiti taj fenomen u budućnosti, prije nego što se svi međusobno poubijaju...
a što se tiče glumačke ekipe, naravno, pažnju odvlači elijah wood, iako se čovjek i s njim iznenadi. moram priznat da se dobro uklopio u film i dobro odigrao svoju ulogu.
zbog svih navedenih podataka, film je zanimljiv, potiče na razmišljanje i istraživanje, i u svakom slučaju ga vrijedi pogledati.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

devlishus 24.04.2007 Ocjena recenzije : 0.0

los izbor glumaca

ne tako los scenarij pokvarili su losi glumci.mozda da se film zvao ulovi me ako mozes,a ne huligani onda bi se ekipa uklopila,prosjek

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Leone 19.02.2007 Ocjena recenzije : 4.0

JA TE VOOOLIM...

...WEST HAM UNITED!!! Navijači nogometnih klubova će vrlo vjerojatno podići ovaj film da bi mogli vidjet kako to rade najjači i najluđi navijači na svijetu: Englezi.
Priča o mladom Ameru Mattu Buckneru koji nakon afere sa drogom biva nepravedno izbačen s Harvarda i koji dolazi u Englesku gdje upoznaje mlade navijače West Hama koji ga spašavaju od navijača Birminghama. Nakon toga Matt sve više biva opsjednut navijanjem i huliganizmom te ubrzo postaje član GSE (Green Street Elite) elitne skupine huligana West Hama i uči vrijednu lekciju o hrabrosti, odanosti i čvrstoći.
Nakon što se gledateljima predstavio film Navijačko ludilo koji je prvi pokazao život modernih britanskih huligana, ovaj film ide dalje u dramskom smislu i donosi nam potpuno smišljenu priču o huliganima. Naime, navijačko ludilo je dao jedan dokumentaristički prikaz huligana sa glavnim fokusom na nasilje i tučnjave, a ovaj film se više orijetira na odnose među navijačima. I taj odnos dobro prikazuje. Jedina mala zamjerka bi bila ta da je on ipak dan malo romantično, jer ipak nije baš super biti huligan (ima tu i gorih stvari, nećete samo imati puno prijatelja i vidjeti svijeta).
Glumačka ostvarenja su jako dobra, iako će dio gledatelja odbiti film zbog činjenice da glumi Elijah Wood a.k.a Frodo. Režija je također kvalitetna i dobro se nadopunjuje sa scenarijem koji nam objašnjava šta je to "Firm", šta je "GSE",...
Dakle, u odnosu s Navijačkim ludilom, ovaj film je bolji budući da donosi kompletniju priču i nadopunjuje je dobrom režijom koja nije fokusirana samo na nasilje, nego i na međuljudske odnose. Ako vam se film svidi, pogledajte i film Seks, piće i krvoproliće koji se bavi našim navijačima. ALE ALE ALE!!!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Sizif 17.10.2006 Ocjena recenzije : 3.0

GSE

Američki student Matt(Elijah Wood),nepravedno izbačen sa Harvarda,prilikom posjeta sestri u Londonu,igrom slučaja postane sudionik engleske navijačko-huliganske scene.
I tako naš frustrirani Matt,pitom poput šteneta labradora,i plah poput srne, biva unovačen od Green street elite(GSE),jedne od od najozloglašenijih navijačkih skupina(tzv. firme),pristaša West Hama.
U njemu se budi praiskonski nagon njegovih trogloditnih predaka dok u masovnim tučnjavama,svojim nježnim ručicama kojih se ni Pogorelić ne bi postidio,obara dvostruko veće štemere.
No,to nije sve:Pete,vođa GSE-a,brutalni siledžija,profesionalni razbijač glava,pravi alfa mužjak sa pedigreom je u stvari dobra i topla duša koja predaje klincima povijest i tjelesni.
Cijeli film tako funkcionira na kontradiktornostima i nelogičnostima koje se jednostavno ne mogu zanemariti.
Sam finish filma kulminira u neviđenom nasilju,dostojnom građanskog rata u Ruandi,kojim nas redateljica i koscenaristica Lexi Alexander želi šokirati, bezuspješno propagirajući pacifističke ideje.
Mislim da se,umjesto da forsira patetiku,trebala ugledati na football factory,koji ležernošću,nepretencioznošću i humorom puno bolje obrađuje istu tematiku.
Jer kako će reagirati naši mladi,goluždravi navijači u zametku,kada ugledaju krvlju oblivene,ali sretne i ponosne GSE-ovce,kako slavodobitno u slow motionu izlaze iz nove pobjede? Sigurno ne racionalno!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

smogovac 10.10.2006 Ocjena recenzije : 1.0

za navijače

odličan film sa izvrsnim glumcima..vjeran prikaz nasilja i nogometnog ludila,obavezno štivo za svakog navijača!!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

kumpanjero 28.05.2006 Ocjena recenzije : 3.0

glava i rep, al nešto fali

ovaj film je primjer tipične školske razrade teme. uvod, zaplet, vrhunac, rasplet, epilog, jasna tema i poruka. zato mu dajem trojku. film je na trenutke kopija filma "romper stomper" koji je postavio visoke standarde snimanja scena tucnjava. radnja "huligana" je uvjerljiva, priča glatko teče i nije ni u jednom trenutku nedorečena, odnosi likova su jasni i razrađeni, ali ipak mi nešto fali. kao da je film rađen po špranci za napraviti film. glavni glumac je prilično loše odabran (pomalo iritantni elijah wood uplašenih plavih okica), a u nekoliko scena film prelazi u područje patetike. uglavnom, radi se o ostvarenju bitnom za tematizaciju navijačkih zajednica njihove brutalnosti i gradjenja kolektivnog identiteta, ali film je sam po sebi prosječan.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Fatty 20.05.2006 Ocjena recenzije : 5.0

Frodo je očvrsnuo!

Ako volite nogomet i sve što ide uz njega (nažalost i to neizbježno nasilje) voliti ćete i ovaj film. Ako pak ne volite nogomet i ne razumijete način na koji navijači razmišljaju, ovaj film će vam to pobliže objasniti. Iako film ima nekih nelogičnost, na trenutke je malo naivan, dosta dobro nam prikazuje jednu stranu Engleskog nogometa koja možda danas i nije tako izražena (premijerka M.Tacher je učinila svoje) ali je zasigurno ima, ako ne u Premier ligi onda u nižim ligama! Radnja filma prati navijače West Hama, koji su navodno 70 i 80 godina imali najjaču firmu. Što je firma saznajte u samom filmu! Stvari koje su mi malo zasmetale prilikom ovog filma su definitivno pretjerano korištena kamera iz ruke prilikom scena tučnjave, i nedovoljno dobra muzička podloga! Jedina dobra stvar u filmu je ona koju pjevaju navijači West Hama "I'm forever blowing bubbles", dok u posljednjoj finalnoj šori slušamo neku laganicu koja je dobra ali je čista kopija Brothers in arms od Dire Straitsa. Ovakav film trebao si je priuštiti prava na tu pjesmu, a ne raditi kopiju. Film mi je svakako bolji od nedavno izašlog The Football Factorya koji se bavi istom tematikom. Krv, Znoj, Nogomet, Pivo, Šora, Pjesme......Pogledajte!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: