Pasje poslijepodne - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Pasje poslijepodne

Pasje poslijepodne

Dog Day Afternoon (1975.)

Warner Bros. / ISSA film i video

124' krimi, drama, triler

Režija:           Sidney Lumet

Uloge: Al Pacino, Charles Durning, Chris Sarandon, Sully Boyar, Penny Allen, James Broderick, Chris Sarandon, William Bogert

Scenario:        Frank Pierson

Producent/i:   Martin Bregman, Martin Elfand, Robert Greenhut

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Pasje poslijepodne

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.58
19
0.00

Al Pacino je očajnik koji se odlučuje na pljačku banke kako bi financirao operaciju promjene spola svog homoseksualnom partneru.

Ukoliko ste uspjeli pronaći dozu originalnosti u filmovima poput 'Mad Cityja', 'Negotiatora' i sličnih zasigurno niste pogledali 'Pasje poslijepodne', klasik snimljen prema istinitom događaju koji je poslužio kao uzor brojnim klonovima koji će uslijediti. Riječ je o istinitoj priči, pljačci banke koja se dogodila u Brooklynu 1972. godine.

Pravi John Wojtowicz ovdje je zamjenjen Sonnyjem Wortzikom (Al Pacinom), čovjekom kojem očajnički treba novac te je, uz pomoć dvojice kolega, smislio pljačku banke koja je trebala trajati samo 10 minuta da bi se protegnula na 12 sati.

Sonny i njegov prijatelj Sal (John Cazale) upaki su u banku nastojeći održati situaciju pod kontrolom no, iako su spriječili poziv policiji unutar banke, dečke u plavom pozvao je čovjek sa druge strane ulice vidjevši što se događa. U rekordnom roku banka je bila opkoljena, a nije pomogao ni bijeg trećeg suučesnika, što je označilo početak dugotrajnih pregovora.

Za nadasve uvjerljiv portret čovjeka na rubu koji nastoji kontrolirati situaciju koja mu izmiče kontroli Al Pacino je nominiran za Oscara no nije se mogao nositi sa Jackom Nicholsonom koji je briljirao u 'Letu iznad kukavičjeg gnijezda'. Usprkos tome Al Pacino je, slaže se većina kritičara, savršeno prikazao čovjeka na rubu, working class heroja u sve samo ne optimističnim vremenima u Americi.

i.k.