Zaštitni kod - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zaštitni kod

Zaštitni kod

Firewall (2006.)

Warner Bros. Pictures / ISSA film i video

100' krimi, drama, triler

Režija:           Richard Loncraine

Uloge: Harrison Ford, Paul Bettany, Virginia Madsen, Jimmy Bennett, Carly Schroeder, Beverly Breuer, Matthew Currie Holmes, Alan Arkin, Candus Churchill, David Lewis, Zahf Paroo, Pat Jenkinson

Scenario:        Joe Forte

Producent/i:   Jonathan Shestack, Armyan Bernstein, Basil Iwanyk

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Zaštitni kod

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.08
12
0.00

Jack Stanfield mislio je da ima potpunu kontrolu nad svojim životom, sve dok mu u život nije ušao beskrupulozni uljez.

Richard Loncraine je cijenjeni britanski redatelj s pozamašnim iskustvom u režiranju TV filmova. Scenarij za 'Firewall' je napisao John Forte, a uz Harrisona Forda, koji je očito pretplaćen za uloge 'samog protiv svih' ('The Fugitive', 'Patriot Games'...) našli su se i 'prokušani' Virginia Madsen i Paul Bettany.

Jack Stanfield (Ford) sa suprugom Beth (Madsen) i njihovo dvoje djece vodi lagodan obiteljski život u elitnoj četvrti Seattlea. On radi u banci kao cijenjeni specijalist za kompjutorsku sigurnost svakodnevno izmišljajući načine da stane na kraj hakerima - pljačkašima. Vješti informatičar uspješno predviđa svaku rupu u sigurnosnom sistemu. Ipak, postoji opasnost koju Jack nije uspio predvidjeti, a to je njegova obitelj.

Naime, tajanstveni muškarac koji se junaku lažno predstavlja kao Bill Cox (Bettany) nudeći mu poslovnu suradnju, već mjesecima drži svaki aspekt Jackovog života pod povećalom. Zna kad koji od Stanfielda napušta kuću, kako se zovu prijatelji njegove djece, poznate su mu sve njegove šifre i dnevne rutine. Ubrzo, Stanfieldovi postaju taoci u vlastitoj kući, a Cox je, izgleda, predvidio svaki potez očajnog kompjutoraša, pa i njega drži u šaci. Hoće li pljačkaš uspjeti izvući 100 milijuna dolara iz Landrock Pacific Banke, ili će Jackovo iskustvo i znanje spriječiti ostvarenje tog paklenog plana?

Kritike su prilično loše, a ekipa s Rotten Tomatoesa najviše zamjera korištenje 'stare priče', nedostatak suspensa i dosadu, dok Harrisona Forda nazivaju pomalo 'zahrđalim'. Jedna od rijetkih pohvala dolazi od Brenta Simona iz Now Playing Magazinea koji kaže: 'Film je precizan i dobro odrađen. Čini mi se da je to onaj tip filma koji bi mnogi voljeli pogledati u krevetu za kišnog vikenda'.

p.h.