Plačljiva igra - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Plačljiva igra

Plačljiva igra

The Crying Game (1992.)

Miramax Films / ISSA film i video

120' drama, romansa, triler

Režija:           Neil Jordan

Uloge: Stephen Rea, Miranda Richardson, Forest Whitaker, Jim Broadbent, Ralph Brown, Adrian Dunbar, Breffni McKenna, Joe Savino, Birdy Sweeney

Scenario:        Neil Jordan

Producent/i:   Nik Powell

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Plačljiva igra

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.09
11
0.00

Mnogi su se složili s konstatacijom da se film Neila Jordana može pohvaliti najbolje skrivenom tajnom suvremene kinematorgrafije.

Da li je tomu zaista tako procjenite sami no moramo vas upozoriti da je ovdje riječ o naslovu koji uspjeh duguje prije svega buzzu u vrijeme premijere 1992. godine. Tako nešto svakako pogoduje filmu koji je tek došao u kina no sa distance od više od desetljeća može djelovati upravo suprotno s obzirom na brojne reference, parodije i pokušaje kopiranja.

U centru radnje je Fergus (Stephen Rea), volonter u Irskoj republikanskoj vojsci. Nakon što su Britanci zarobili pripadnika IRA-e i podvrgnuli ga ispitivanju u sklopu osvete on sudjeluje u otmici britanskog vojnika Jodyja (Forest Whitaker) čiji je čuvar sljedećih nekoliko dana.

Za to se vrijeme njih dvojica zbližavaju te mu, između ostalog, Jody ispriča o svom životu u Londonu i djevojci Dil (Jaye Davison) do koje mu je jako stalo. Kako se nesretnom Britancu bliži smaknuće, Fergus mu obećava da će potražiti njegovu dragu i pobrinuti se za nju.

Britanska vojska iznenada napada IRA-u te greškom ubija Jodyja koji je već uspio pobjeći iz zarobljeništva. Fergusov nadređeni i njegova Jude (Miranda Richardson) uspjevaju spasiti živu glavu dok Fergus bježi u London te se zapošljava na gradilištu.

Tamo kreće u potragu za Dil, kako je obećao Jodyju, te se nemalo iznenadi uvidjevši da je riječ o egzotičnom, vitkom komadu. To uvelike ugrožava njegovu ulogu skrbnika no pravi zaplet tek slijedi. Ipak, nećemo vam baš sve odati.

Film je nominiran za Oscara u šest kategorija. Istaknuti valja originalan scenarij Neila Jordana i njegovu potrebu humanizacije društveno neprihvatljivih, nekategoriziranih likova.

i.k.